Hozzávalók a piskótához: ( 22 cm-es kapcsos tortaformához )
- 4 tojás,
- 12 dkg cukor vagy édesítőszer,
- 8 dkg liszt,
- 6 dkg keményítő,
- 1 csom vaníliás cukor,
Elkészítése:
Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt szorítok, majd kívülről a fölösleget levágom.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítem.
A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra keverem elektromos habverővel.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. Ezt a habot a tojássárgájás masszába keverem egy keverőlapáttal. Sosem géppel !
Az összekevert lisztes keményítőt a habos krémbe szitálom, és kézi keverőlapáttal beleforgatom.
A tésztát az előkészített tortaformába simítom, és középső sínen 20-25 perc alatt készre sütöm. Az első 15 percbe semmiképp nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mart a piskóta könnyen összeeshet. 15-20 perc után elvégzem a tűpróbát, Szükség esetén tovább sütöm még pár percig, illetve a tetejére sütőpapírt borítok. ha barnulni kezdene.
A kész piskótát miután kiveszem a sütőből, a formában hagyom hűlni 10 percig. Majd éles, vékony pengéjű késsel óvatosan leválasztom a sütőforma oldaláról, és a tortagyűrűt eltávolítom.
A piskótát egy tortarácsra borítom, és hagyom, hogy kihűljön.
Minél tovább pihen a piskóta a sütést követően, annál könnyebben lehet lapokra vágni. 5-6 órát célszerű várni, de legjobb előző nap elkészíteni.
Hozzávalók töltelékhez :
- 35 dkg friss meggy vagy fagyasztott,
- 5 tk keményítő,
- 2 dl meggylé,
- 2 ek cukor,
- 1 kk őrölt fahéj,
- 1 ek meggylikőr,
- 4 dl tejszín,
- 1,5 csom. habfixáló,
- 3 lapzselatin, ( vagy 5 gr zselatinpor )
- 25 dkg gesztenyemassza, (ha cukrozatlan, akkor 5 dkg porcukor )
- 1 csom. vaníliás cukor,
- 2 ek étcsoki reszelék,
- A díszítéshez : 2 dl tejszín + 1 csom habfixáló, + pár szem meggy,
Elkészítése:
A friss meggyet kimagozom, 2 ek cukorral beszórom, és állni hagyom, hogy levet eresszen. Ebből a léből 2 dl-t félreteszek. Először egy kevés meggylevet öntök a keményítőhöz és csomómentesre keverem, majd a többi levet is hozzáadom. Hozzáadom a meggyet, elkeverem, botmixerrel nagyon durvára aprítom, majd tűzre teszem, és kevergetve besűrítem. A tűzről leveszem, 1 kk őrölt fahéjjal és meggylikőrrel ízesítem. Félreteszem hűlni.
A gesztenyemasszát villával összetöröm, ha szükséges a porcukrot és a vaníliát hozzákeverem.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, majd több lépésben a gesztenyemasszába forgatom.
3 db lapzselatint 5 percig áztatom hideg vízben, majd kifacsarom, és 4-5 ek vízben felmelegítem addig, amíg a zselatin teljesen feloldódik. Langyosra hűtöm, majd a gesztenyekrémbe keverem.
A piskótát éles késsel 3 lapra vágom.
A kapcsos tortaforma oldalát egy vékony sütőpapírcsíkkal kibélelem. Az aljába helyezem az alsó piskóta lapot. Rákenem a meggyes töltelék felét és megszórom a reszelt csoki felével. Erre kenem a gesztenyekrém 1/3-át.
Következik a középső piskótalap, majd a maradék meggyes krém, a csokireszelék, és a gesztenyekrém fele.
Az egészet betakarom a felső piskótalappal, és rákenem a maradék gesztenyekrémet. Ez nekem teljesen kitöltötte a tortaformámat.
Egy éjszakára a hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek, no meg, hogy jól lehűljön.
Másnap kemény habbá vertem a díszítésre szánt tejszínhabot a habfixálóval, és egy habzsákból nyomott habrózsákkal és pár szem meggyel díszítettem a torta tetejét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: