Anna konyhája

Meggyes-gesztenyés torta

Hozzávalók a piskótához: ( 22 cm-es kapcsos tortaformához )

  1. 4 tojás,
  2. 12 dkg cukor vagy édesítőszer,
  3. 8 dkg liszt,
  4. 6 dkg keményítő,
  5. 1 csom vaníliás cukor,

Elkészítése:

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt szorítok, majd kívülről a fölösleget levágom.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítem.

A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra keverem elektromos habverővel.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. Ezt a habot a tojássárgájás masszába keverem egy keverőlapáttal. Sosem géppel !

Az összekevert lisztes keményítőt a habos krémbe szitálom, és kézi keverőlapáttal beleforgatom.

A tésztát az előkészített tortaformába simítom, és középső sínen 20-25 perc alatt készre sütöm. Az első 15 percbe semmiképp nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mart a piskóta könnyen összeeshet.  15-20 perc után elvégzem a tűpróbát, Szükség esetén tovább sütöm még pár percig, illetve a tetejére sütőpapírt borítok. ha barnulni kezdene.

A kész piskótát miután kiveszem a sütőből, a formában hagyom hűlni 10 percig. Majd éles, vékony pengéjű késsel óvatosan leválasztom a sütőforma oldaláról, és a tortagyűrűt eltávolítom.

A piskótát egy tortarácsra borítom, és hagyom, hogy kihűljön.

Minél tovább pihen a piskóta a sütést követően, annál könnyebben lehet lapokra vágni. 5-6 órát célszerű várni, de legjobb előző nap elkészíteni.

Hozzávalók  töltelékhez :

  1. 35 dkg friss meggy vagy fagyasztott,
  2. 5 tk keményítő,
  3. 2 dl meggylé,
  4. 2 ek cukor,
  5. 1 kk őrölt fahéj,
  6. 1 ek meggylikőr,
  7. 4 dl tejszín,
  8. 1,5 csom. habfixáló,
  9. 3 lapzselatin, ( vagy 5 gr zselatinpor )
  10. 25 dkg gesztenyemassza, (ha cukrozatlan, akkor 5 dkg porcukor )
  11. 1 csom. vaníliás cukor,
  12. 2 ek étcsoki reszelék,
  13. A díszítéshez : 2 dl tejszín + 1 csom habfixáló, + pár szem meggy,

Elkészítése:

A friss meggyet kimagozom, 2 ek cukorral beszórom, és állni hagyom, hogy levet eresszen. Ebből a léből 2 dl-t félreteszek.  Először egy kevés meggylevet öntök a keményítőhöz és csomómentesre keverem, majd a többi levet is hozzáadom. Hozzáadom a meggyet, elkeverem, botmixerrel nagyon durvára aprítom, majd tűzre teszem, és kevergetve besűrítem. A tűzről leveszem, 1 kk őrölt fahéjjal és meggylikőrrel ízesítem. Félreteszem hűlni.

A gesztenyemasszát villával összetöröm, ha szükséges a porcukrot és a vaníliát hozzákeverem.

 A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, majd több lépésben a gesztenyemasszába forgatom.

3 db lapzselatint 5 percig áztatom hideg vízben, majd kifacsarom, és 4-5 ek vízben felmelegítem addig, amíg a zselatin teljesen feloldódik. Langyosra hűtöm, majd a gesztenyekrémbe keverem.

A piskótát éles késsel 3 lapra vágom.

A kapcsos tortaforma oldalát egy vékony sütőpapírcsíkkal kibélelem. Az aljába helyezem az alsó piskóta lapot. Rákenem a meggyes töltelék felét és megszórom a reszelt csoki felével. Erre kenem a gesztenyekrém 1/3-át.

Következik a középső piskótalap, majd a maradék meggyes krém,  a csokireszelék, és a gesztenyekrém fele.

Az egészet betakarom a felső piskótalappal, és rákenem a maradék gesztenyekrémet. Ez nekem teljesen kitöltötte a tortaformámat.

Egy éjszakára a hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek, no meg, hogy jól lehűljön.

Másnap kemény habbá vertem a díszítésre szánt tejszínhabot a habfixálóval, és egy habzsákból nyomott habrózsákkal és pár szem meggyel díszítettem a torta tetejét.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!