Hozzávalók :
- 80 dkg pontyfilé,
- 5 nagyobb gerezd fokhagyma,
- 7 dkg vaj,
- 1 dl tejföl,
- 1 csokor petrezselyem,
- só,
- 1 ek halszósz,
- olaj a sütőforma kikenéséhez,
Körethez :
- 2 dl hosszú szemű rizs,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 tk kurkuma,
- só,
- őrölt bors,
- 1 tk házi vegeta,
- 2 ek olaj,
- 4 dl meleg víz,
Öntethez:
- 2 ek majonéz,
- 3 ek tejföl,
- 1 tk mustár,
- 1 kk citromlé,
Elkészítése:
Az tartár mártással kezdem. A hozzávalókat simára keverem egy mutatós szószos tálkában, és hűvös helyre teszem tálalásig.
A fűszeres mártással folytatom. A fokhagymát és a petrezselymet felaprítom, és kikeverem a lágy, puha vajjal. Hozzákeverem a tejfölt, és fűszerezem a halszósszal.
A kifilézett ponty bőrös felét egy papírtörlővel felszívatom, leszárítom, majd éles halkéssel sűrűn beirdalom.
A hal belső felületét besózom, majd a bőrös felületét felfelé fordítom, és egy vékonyan kiolajozott sütőtálba helyezem. Az előkészített halfilé bőrös felületét vastagon bekenem a fűszeres mártással, a vágásokba is bedörzsölve. A halat hűvös helyen pihentetem fél órát.
200 °C-os sütőbe 30-35 perc alatt megsütöm. A sütőt grill fokozatra állítva, pár perc alatt enyhén megpirítom.
Amíg a hal pihen, elkészítem a rizs köretet.
A kimért rizst több soron megmosom, majd 2 ek olajon üvegesre pirítom.Felöntöm a 4 dl meleg vízzel, majd sózom, borsozom. Hozzáadom a kurkumát, a felaprított petrezselymet, és a vegetát. Elkeverem, majd lefedem, és elosztó felett, lassú tűzön 10-15 percig keverés nélkül főzöm.
Legjobb átlátszó fedő alatt főzni, mert nem kell a fedőt megemelni, hogy nyomon tudjam követni a főzés menetét. Amikor a folyadék jó részét elfőtte, eloltom alatta a lángot, és lefedve hagyom fél órát puhulni. Garantáltan puha, pergős, ragadásmentes lesz a rizs.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: