Anna konyhája

Fokhagymás pontyfilé kurkumás rizzsel, tartármártással

dsc05450.JPG

Hozzávalók :

  1. 80 dkg pontyfilé,
  2. 5 nagyobb gerezd fokhagyma,
  3. 7 dkg vaj,
  4. 1 dl tejföl,
  5. 1 csokor petrezselyem,
  6. só,
  7. 1 ek halszósz,
  8. olaj a sütőforma kikenéséhez,

Körethez :

  1. 2 dl hosszú szemű rizs,
  2. 1 csokor petrezselyem,
  3. 1 tk kurkuma,
  4. só, 
  5. őrölt bors,
  6. 1 tk házi vegeta,
  7. 2 ek olaj,
  8. 4 dl meleg víz,

Öntethez:

  1. 2 ek majonéz,
  2. 3 ek tejföl,
  3. 1 tk mustár,
  4. 1 kk citromlé,

Elkészítése:

Az tartár mártással kezdem. A hozzávalókat simára keverem egy mutatós szószos tálkában, és hűvös helyre teszem tálalásig.

A fűszeres mártással folytatom.   A fokhagymát és a petrezselymet felaprítom, és kikeverem a lágy, puha vajjal. Hozzákeverem a tejfölt, és fűszerezem a halszósszal.

A kifilézett ponty bőrös felét egy papírtörlővel felszívatom, leszárítom, majd éles halkéssel sűrűn beirdalom.

A hal belső felületét besózom, majd a bőrös felületét felfelé fordítom, és egy vékonyan kiolajozott sütőtálba helyezem. Az előkészített halfilé bőrös felületét vastagon bekenem a fűszeres mártással, a vágásokba is bedörzsölve. A halat hűvös helyen pihentetem fél órát.

200 °C-os sütőbe 30-35 perc alatt megsütöm. A sütőt grill fokozatra állítva, pár perc alatt enyhén megpirítom.

Amíg a hal pihen, elkészítem a rizs köretet.

A kimért rizst több soron megmosom, majd 2 ek olajon üvegesre pirítom.Felöntöm a 4 dl meleg vízzel, majd sózom, borsozom. Hozzáadom a kurkumát, a felaprított petrezselymet, és a vegetát.  Elkeverem, majd lefedem, és elosztó felett, lassú tűzön 10-15 percig keverés nélkül főzöm.

Legjobb átlátszó fedő alatt főzni, mert nem kell a fedőt megemelni, hogy nyomon tudjam követni a főzés menetét. Amikor a folyadék jó részét elfőtte, eloltom alatta a lángot, és lefedve hagyom fél órát puhulni. Garantáltan puha, pergős, ragadásmentes lesz a rizs. 

dsc05448_1.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!