Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 2 ek lenmag,
- 2 ek zabkorpa,
- 2 kk só,
- 1 ek cukor,
- 2 dkg olvasztott vaj,
- 20 dkg kefír,
- 1 db tojás,
- 2,5 dkg élesztő.
- 3 dl langyos tej
Elkészítése:
A kelesztőtálba teszem, és összekeverem a lisztet, a lenmagot és a korpát . Közepébe morzsolom az élesztőt, kis cukorral megszórom, és langyos tejjel kovászt készítek.Letakarom, és meleg helyen felfuttatom..
Megsózom, hozzáadom az olajat, a kefírt, a tojást, és dagasztani kezdem, amíg sima, hólyagos tésztát nem kapok, ami már nem ragad az edény falához. Lezárom a kelesztőtálat, és 1,5 órán keresztül a kétszeresére kelesztem.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítom, és 12 db-ra osztom. Egyenként átgyúrom, meggömbölyítem őket, és letakarva 30 percet pihentetem.
A kis zsemléket a kezemmel lágyan elnyomkodom, kiszorítom a levegőt, majd kívülről a közepe felé visszahajtogatom- lenyomom- forgatom- gömbölyítem az alját, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezem őket. Letakarom, és fél órát ismét pihentetem.
Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 °C-ra, és légkeverésre állítom. A sütőbe félig töltött vizes edényt teszek gőzölögni.
Tetejüket vízzel bespriccelem, lenmaggal beszórom, és 20-25 perc alatt piros ropogósra sütöm. Rácsra teszem kihűlni őket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: