Anna konyhája

Lenes zsemle

 dsc05308.JPG

 Hozzávalók:

  1. 60 dkg liszt,
  2. 2 ek lenmag,
  3. 2 ek zabkorpa,
  4. 2 kk só,
  5. 1 ek cukor,
  6. 2 dkg olvasztott vaj,
  7. 20 dkg kefír,
  8. 1 db tojás,
  9. 2,5 dkg élesztő.
  10. 3 dl langyos tej

Elkészítése:

A kelesztőtálba teszem, és összekeverem a lisztet, a lenmagot és a korpát . Közepébe morzsolom az élesztőt, kis cukorral megszórom, és langyos tejjel kovászt készítek.Letakarom, és meleg helyen felfuttatom..

Megsózom, hozzáadom az olajat, a kefírt, a tojást, és dagasztani kezdem, amíg sima, hólyagos tésztát nem kapok, ami már nem ragad az edény falához. Lezárom a kelesztőtálat, és 1,5 órán keresztül a kétszeresére kelesztem.

Ha megkelt, lisztezett felületre borítom, és 12 db-ra osztom. Egyenként átgyúrom, meggömbölyítem őket, és letakarva 30 percet pihentetem.

A kis zsemléket  a kezemmel lágyan elnyomkodom, kiszorítom a levegőt, majd kívülről a közepe felé visszahajtogatom- lenyomom- forgatom- gömbölyítem az alját, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezem őket. Letakarom, és fél órát ismét pihentetem.

Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 °C-ra, és légkeverésre állítom. A sütőbe félig töltött vizes edényt teszek gőzölögni.

Tetejüket vízzel bespriccelem, lenmaggal beszórom, és 20-25 perc alatt piros ropogósra sütöm. Rácsra teszem kihűlni őket.

dsc05298.JPG

dsc05299.JPG

dsc05300.JPG

dsc05301.JPG

dsc05305.JPG

dsc05309.JPG

dsc05310.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!