Pörkölt zöldséges rizzsel

 

Hozzávalók:

  1. 1,5 kg sertés apróhús, ( csülökhús, a csontról lefejtve )
  2. mérettől függően 2-3 db vöröshagyma,
  3. 2 ek őrölt pirospaprika,
  4. só,
  5. 2 db zöld paprika,
  6. 2 db paradicsom,
  7. 1-2 csilipaprika,
  8. 2 ek mangalicazsír,
  9. száraz vörösbor,

Elkészítése:

Lassú tűzön a zsírt felmelegítem, hozzáadom a felaprított vöröshagymát, és kevergetve üvegesre párolom.

Hozzáadom a felkockázott apróhúst, és gyakori keverés mellett zsírjára sütöm, pörkölöm. Közben sózom.

A hús közben levet fog engedni, amit a fedő levételével lassan elpárologtatok. Amikor a hús kívülről egy vékony pörk réteget kapott vörösborral felengedem, beledobom a csilipaprikát, és lassan rotyogtatva főzöm tovább. Ha a levét elfőtte, zsírjára lesült, apránként – borral vagy vízzel –  pótolva főzöm tovább. Közben hozzáadom a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ellenőrzöm a só mennyiségét és a hús puhaságát.

Az igazi jó sertéspörkölt élénk vörös, sűrű szaftja van, enyhén pikáns, jellegzetesen gazdag ízvilágú.

Vajas galuskával vagy csipetkével, vödrös savanyúsággal tálalva az igazi finom ! Ennek ellenére én most zöldséges bulgurral tálaltam az ifjabb családtagok kívánságára.

 

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »