Hozzávalók:
- 1,5 kg sertés apróhús, ( csülökhús, a csontról lefejtve )
- mérettől függően 2-3 db vöröshagyma,
- 2 ek őrölt pirospaprika,
- só,
- 2 db zöld paprika,
- 2 db paradicsom,
- 1-2 csilipaprika,
- 2 ek mangalicazsír,
- száraz vörösbor,
Elkészítése:
Lassú tűzön a zsírt felmelegítem, hozzáadom a felaprított vöröshagymát, és kevergetve üvegesre párolom.
Hozzáadom a felkockázott apróhúst, és gyakori keverés mellett zsírjára sütöm, pörkölöm. Közben sózom.
A hús közben levet fog engedni, amit a fedő levételével lassan elpárologtatok. Amikor a hús kívülről egy vékony pörk réteget kapott vörösborral felengedem, beledobom a csilipaprikát, és lassan rotyogtatva főzöm tovább. Ha a levét elfőtte, zsírjára lesült, apránként – borral vagy vízzel – pótolva főzöm tovább. Közben hozzáadom a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ellenőrzöm a só mennyiségét és a hús puhaságát.
Az igazi jó sertéspörkölt élénk vörös, sűrű szaftja van, enyhén pikáns, jellegzetesen gazdag ízvilágú.
Vajas galuskával vagy csipetkével, vödrös savanyúsággal tálalva az igazi finom ! Ennek ellenére én most zöldséges bulgurral tálaltam az ifjabb családtagok kívánságára.





én a pulykapörköltet imádom, szóval pulyka hússal fogom elkészíteni, mellé pedig egy kis tökös pite a lidlkonyha oldaláról, és már kész is a holnapi menü. Mautner Zsófi Joghurtos-fűszeres almatortája is nagyon jól néz ki…