Májjal töltött pulykafilé, sütőtökös krumplipürével és pirított lilahagymával

 

Hozzávalók:

  1. 1 db kifilézett pulykacomb,
  2. só,
  3. bors,
  4. étolj,
  5. 1 ek mangalicazsír,
  6. 1 fej vöröshagyma,
  7. 4 gerezd fokhagyma,
  8. 30 dkg csirkemáj,
  9. 6 db szikkadt zsemle,
  10. 1 tk motzsolt majoránna,
  11. 1 csokor petrezselyem,
  12. 1 db nyers tojás,
  13. 6 db főtt tojás,
  14. 1,5 dl száraz fehérbor,

Körethez:

  1. 70 dkg burgonya,70 dkg sütőtök,
  2. 5 dkg vaj,
  3. 1 ek oliva olaj,
  4. 1 dl tej,
  5. 2-3 fej lila hagyma,

Elkészítése:

A kifilézett pulykacombot éles késsel megformázom : elvékonyítom, szétterítem, majd két fólia közé téve enyhén kiklopfolom. Olajjal vékonyan bekenem, majd sózom, borsozom. Lazán feltekerem, és egy lefedett tálba helyezve a hűtőben pihentetem, amíg a töltelék elkészül.

6 db tojást keményre főzök, majd ha kihűlt megtisztítom, és felkockázom.

A csirkemájat a hártyáitól megtisztítom, megmosom, és alaposan lecsöpögtetem. Apró kockákra vágom.

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítom, és kevés olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a májat, és barnulásig kevergetve lepirítom. Sózom, borsozom, majoránnával és felaprított petrezselyemlevéllel ízesítem, majd leveszem a tűzről, és félreteszem hűlni.

:A zsemléket négy darabra vágom és vízbe teszem , pár másodpercig áztatom. Jól kifacsarom és szétmorzsolva a májas masszához keverem.

A kihűlt töltelékhez ütöm a nyers tojást, majd a végén hozzákeverem a főtt tojás kockákat is.

A lefűszerezett pulykacombot kiterítem, a tölteléket egyenletesen rásimítom úgy,hogy a vége 2 cm szélességben üresen maradjon. Szorosan feltekerem, majd hústűvel a végeket rögzítem.

Egy fedeles sütőtálba helyezem úgy, hogy a hústekercs vége alulra kerüljön.  A tetejét a mangalicazsírral vékonyan bekenem, fehér bort öntök alá, majd lefedve, 180 °C-on,  kb  2-2,5  órát sütöm. Amikor a töltött hús átsült, a tetőt leveszem, és 200 °C-on, pár perc alatt a tetejét megpirítom. Két lapát segítségével a hústekercset a sütőtálból kiemelem, és egy vágódeszkán legalább 1/2, de inkább 1 órát órát pihenni, és hűlni hagyom. Ekkor tudom éles késsel szeletelni.

A felkockázott burgonyát és a sütőtököt enyhén sós vízben puhára főzöm, majd krumplitörőn átnyomom.

A lila hagymát felkarikázom, majd a vajat felforrósítom 1 ek oliva olajjal együtt, és a hagymát megpárolom.

A tejet az áttört burgonya-tök masszához keverem, majd gépi keverővel felhabosítom, és a felszeletelt töltött hússal együtt azonnal tálalom. A párolt hagymával a köretet ízesítem.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »