Anna konyhája

Zabos zsemle

 dsc04986.JPG

Hozzávalók:

  1. 40 dkg búzaliszt,
  2. 20 dkg zabliszt,
  3. 5 dkg zabpehely,
  4. 5 dkg zabkorpa,
  5. 2,5 dkg élesztő,
  6. 1,5 tk só,
  7. 1 tk méz
  8. 1 ek sikér,
  9. 1 kk aszparginsav,
  10. 0,5 dl olaj,
  11. 4 dl langyos víz,

Elkészítése:

A liszteket, a zabkorpát,  a zabpelyhet  kelesztőtálba kimérem, és kézzel összekeverem. Közepébe kis mélyedést csinálok, és az élesztőt belemorzsolom, a mézet ráfolyatom, majd 2 dl  langyos vízzel összekeverem.Langyos helyen az élesztő pár perc alatt felfut.

Megsózom a kenyértésztát, majd hozzáadom az aszparginsavat, a sikért, és még annyi langyos vizet, hogy  közepes keménységű tésztát kapjak A robotgép dagasztó karjával feszes, sima tésztát dagasztok. Olajjal bekenem a tálat, megforgatom benne a kenyértésztát, majd lefedem, és langyos helyen legalább 1 órát kelesztem.

A megkelt tésztát beolajozott gyúrólapra borítom, 8 részre osztom,  gombóccá formázom, és 1 órát letakarva pihenni hagyom.

 Végül éles pengével ferde bevágásokat ejtek a felületükön, és langyos, sós vízzel bekenem.

A 200 °C-ra előmelegített sütő aljába vizet teszek egy edénybe, majd a zsemléket is beteszem.  20-25 perc alatt piros-ropogósra sütöm. A párologtató tálat félidőben eltávolítom, különben nem sül meg az alja.

dsc04987.JPG

dsc04992.JPG

dsc04988.JPG

dsc04993.JPG

dsc04989.JPG

dsc04990.JPG

dsc04991.JPG

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!