Hozzávalók:
- 30 dkg búzaliszt,
- 15 dkg durumliszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 tk méz,
- 1 dl olaj,
- 1 tk só,
- 1 ek tej a lekenéshez,
Elkészítése:
A kelesztőtálba kimérem a liszteket, és összekeverem. Közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, rácsorgatom a mézet, és 2 l langyos vízzel elkeverve felfuttatom az élesztőt.
Annyi langyos vizet adok hozzá, hogy össze tudjam állítani a tésztát, közben sózom, és olajat adok hozzá, majd gépi dagasztással folytatom tovább. Sima, feszes, rugalmas tésztát dagasztok.Letakarom, majd 1 órát kelesztem.
A megkelt tésztát deszkára borítom, és 8 részre osztom. Egyenként kerekre formázom őket, mintha zsemlét készítenék, majd letakarva 30 percet kelesztem.
Mindegyik gombócot vékony, ovális formára sodrom. Egyik végénél kezdve szorosra feltekerem úgy, hogy középen kézzel sodrom, a végét közben folyamatosan húzom.
A feltekert kifliken még egyszer sodrok egyet, majd sütőpapíros tepsire tetszem őket. Köztük helyet hagyok, mert nőni fognak.
Amíg a sütő 200 °C-ra bemelegszik kelni hagyom a kifliket.
A sütő aljába egy lapos tálba vizet teszek, hogy gőz képződjön a sütőben. A megkelt kifliket langyos tejjel lekenem, és a forró sütőbe teszem. 15 perc múlva a vizet kiveszem, és tovább sütöm, amíg piros-ropogósra nem sülnek. Rácson hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: