Anna konyhája

Focaccia vagy pizzakenyér

 dsc04950.JPG

Hozzávalók:

  1. 30 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  2. 15 dkg durumliszt,
  3. 15 dkg búzaliszt,
  4.  langyos víz,
  5. 2 tk só,
  6. 1 tk méz,
  7. 2,5 dkg élesztő,
  8. 1 marék friss, aprított rozmaring,
  9. 4 ek olaj,
  10. 4 gerezd, áttört fokhagyma,
  11. 1 ek napraforgómag,
  12. 1 ek máltai fűszersó,

Elkészítése:

Egy kelesztő tálba kimérem a liszteket, sózom, és összekeverem. A közepébe mélyedést csinálok, és belemorzsolom az élesztőt. 1 ek mézet csorgatok rá, majd kb 2 dl langyos vízzel elkeverve felfuttatom az élesztőt. Hozzáadom a rozmaringot, az áttört fokhagymát az olajjal együtt, és langyos vízzel összeállítom a megfelelő állagúra a tésztát. Dagasztógéppel folytatom, amíg feszes, sima, rugalmas tésztát kapok.Liszttel beszórom, és letakarva, 1 órát kelesztem szobahőmérsékleten.

Enyhén lisztezett deszkára borítom, kerek cipóformára gömbölyítem, és olajjal kikent kelesztőtálba visszarakom, és 1 órát pihentetem.

A kelesztőtálból kiborítom, és éles késsel kettévágom. Mindegyiket külön.külön egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem egymás mellé, és kézzel kerekre lapítom-nyújtom. Óvatosan bánok vele, hogy minél kevesebb levegőt nyomjak ki a tésztából. Amíg a sütő 200 °C-ra bemelegszik, addig letakarva pihentetem, majd az ujjaimmal megböködöm, fűszersóval és napraforgómaggal  beszórom, és kb 30-40 perc alatt ropogós-pirosra sütöm. Rácsra csúsztatom, és hagyom kihűlni.

 

dsc04946.JPG

dsc04947.JPG

dsc04948.JPG

dsc04949.JPG

dsc04950.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!