Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 15 dkg durumliszt,
- 15 dkg búzaliszt,
- langyos víz,
- 2 tk só,
- 1 tk méz,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 marék friss, aprított rozmaring,
- 4 ek olaj,
- 4 gerezd, áttört fokhagyma,
- 1 ek napraforgómag,
- 1 ek máltai fűszersó,
Elkészítése:
Egy kelesztő tálba kimérem a liszteket, sózom, és összekeverem. A közepébe mélyedést csinálok, és belemorzsolom az élesztőt. 1 ek mézet csorgatok rá, majd kb 2 dl langyos vízzel elkeverve felfuttatom az élesztőt. Hozzáadom a rozmaringot, az áttört fokhagymát az olajjal együtt, és langyos vízzel összeállítom a megfelelő állagúra a tésztát. Dagasztógéppel folytatom, amíg feszes, sima, rugalmas tésztát kapok.Liszttel beszórom, és letakarva, 1 órát kelesztem szobahőmérsékleten.
Enyhén lisztezett deszkára borítom, kerek cipóformára gömbölyítem, és olajjal kikent kelesztőtálba visszarakom, és 1 órát pihentetem.
A kelesztőtálból kiborítom, és éles késsel kettévágom. Mindegyiket külön.külön egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem egymás mellé, és kézzel kerekre lapítom-nyújtom. Óvatosan bánok vele, hogy minél kevesebb levegőt nyomjak ki a tésztából. Amíg a sütő 200 °C-ra bemelegszik, addig letakarva pihentetem, majd az ujjaimmal megböködöm, fűszersóval és napraforgómaggal beszórom, és kb 30-40 perc alatt ropogós-pirosra sütöm. Rácsra csúsztatom, és hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: