Hozzávalók:
- 20 dkg búzaliszt,
- 20 dkg durumliszt,
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- kb 3 dl langyos tej,
- 1 kk méz,
- 3 dkg élesztő,
- 2 egész tojás,
- 4 dkg puha vaj,
- 2 kk só,
- 10 dkg puha vaj a rétegek lekenéséhez,
- szezámmag a szóráshoz,
- 2-3 ek langyos tej a lekenéshez
Elkészítése:
Meglangyosítom a tejet, mézet csorgatok bele, elkeverem, majd belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom.
Kelesztőtálba teszem a liszteket, a sót, és összekeverem. Közepébe öntöm a 4 dkg puha vajat, a 2 tojást, és az élesztős tejjel összeállítom a tésztát. Dagasztó géppel puha, rugalmas, sima tésztát dagasztok.. Lefedve 1 órát kelni hagyom.
A megkelt tésztát deszkára kiborítom, és vékonyra kisodrom. A 10 dkg puha vaj felével egyenletesen bekenem, majd négyrétegűre hajtom. Két oldalát jobbról-balról a középvonalig hajtom, majd a középvonal mentén összehajtom, tehát 4 rétegű lesz. Egy lapos, lisztezett tálra helyezem, majd a hűtőbe teszem 1 órára.
A hűtőből kivett tésztát 3 egyenlő részre vágom. mindegyik lapot téglalap alakúra sodrom, majd a maradék puha vajjal mindegyiket lekenem, és mint a bejglit, szorosan feltekerem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezem őket, és mindegyiket éles pengével 4 helyen, kb 1,5 cm mélyen bemetszem. Amíg a sütő 200 °C-ra bemelegszik, pihenni hagyom. A sütő aljába egy lapos tálba vizet teszek a gőzképződés érdekében, ezt azonban eltávolítom majd, amikor a kis cipók színesedni kezdenek. ( kb a sütési félidőben )
25-30 perc alatt piros-ropogósra sütöm, majd rácson hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: