Saját készítésű Fűszerkeverékek

Sült krumplihoz:

  1. só,
  2. őrölt színes bors,
  3. bazsalikom,
  4. oregano,
  5. kakukkfű,
  6. majoránna,
  7. őrölt pirospaprika,
  8. fokhagyma granulátum, (vagy frissen áttört fokhagyma,)

A bazsalikom, az oreganó, a kakukkfű, és a majoránna saját fűszerkertemből szedett, szárított, és morzsol

Kb azonos arányban használtam a fűszerekből, a só és a bors ízlés kérdése !

A hozzávalókat összekeverem, és jól záródó üvegbe öntöm.

Kínai ötfűszer-keverék:

  1. édeskömény,
  2. csillagánizs vagy kardamom,
  3. szecsuáni bors vagy feketebors és gyömbér,
  4. fahéj,
  5. szegfűszeg,

A megőrölt fűszereket azonos arányban keverem össze.

Magyaros fűszerkeverék:

  1. 2 ek őrölt pirospaprika,
  2. 2 ek szárított, morzsolt petrezselyem levél,
  3. 2 tk szárított kakukkfű,
  4. 1 ek köménymag,
  5. 2 ek fokhagyma granulátum,

A hozzávalókat összekeverem, és jól záródó üvegbe öntöm.

Csirke fűszerkeverék :

  1. 1 ek só,
  2. 5 tk kakukkfű,
  3. 4 tk őrölt mustármag,
  4. 4 tk őrölt piros paprika,
  5. 1 tk. szárított zeller,
  6. 1 ek fekete bors,
  7. 1 ek fokhagyma granulátum,
  8. 1 tk szárított csombor,
  9. 1 tk őrölt gyömbér,
  10. 1 tk szárított bazsalikom,
  11. 1 tk szárított oreganó, 

A hozzávalókat összekeverem és jól záródó üvegbe öntöm.

 

 Pizza fűszerkeverék:

  1. 1 tk őrölt piros paprika,
  2. 1 tk csípős őrölt piros paprika,
  3. 1 tk majoránna,
  4. 1 tk bazsalikom,
  5. 1 tk kakukkfű,
  6. 1 tk zsálya,
  7. 1 tk só,
  8. 1 tk oregano,
  9. 1 tk fokhagyma granulátum,

A hozzávalókat összekeverem és jól záródó üvegbe öntöm.

Sült hal fűszerkeverék /1:

  1. bazsalikom,
  2. tárkony,
  3. őrölt piros paprika,
  4. őrölt fekete bors,
  5. só,
  6. fokhagyma granulátum, (vagy frissen reszelve )

A hozzávalókat 1-1 arányban összekeverem, és jól záródó üvegbe teszem.

 Sült hal fűszerkeverék /2 :

  1. 2 ek szárított petrezselyem levél,
  2. 1 ek szárított reszelt citromhéj,
  3. 1 ek szárított zeller,
  4. 1 ek kakukkfű,
  5. 1 ek csombor, ( borsikafű )
  6. 1 ek majoránna,
  7. 1 ek szárított metélőhagyma,
  8. 1 kk őrölt babérlevél,
  9. 1kk cayenne bors,
  10. 1 kk őrölt pirospaprika,
  11. 1 kk őrölt mustármag,
  12. 1 kk fokhagyma granulátum.

A hozzávalókat összekeverem, és jól záródó üvegbe teszem.

Gyros fűszerkeverék:

  1. 3 ek só,
  2. 1 ek őrölt pirospaprika,
  3. 2 tk őrölt bors,
  4. 1 ek szárított petrezselyem,
  5. 3-4 gerezd átnyomott fokhagyma vagy granulátum,
  6. 1 ek szárított oregánó,
  7. késhegynyi őrölt római kömény,
  8. késhegynyi szerecsendió,
  9. késhegynyi édeskömény,

A hozzávalókat összekeverem, ha többet készítek mint amennyit elhasználok, akkor a friss fokhagyma helyett fokhagyma granulátumot adok hozzá. Csavaros üvegbe tárolom, hűvös, száraz helyen.

 

Vegeta fűszerkeverék:

 

  1. 1 kg sárgarépa,
  2. 50 dkg fehérrépa,
  3. 1 fej karfiol,
  4. 50 dkg karalábé,
  5. 30 dkg zeller,
  6. 1 kg vegyes színű paprika,
  7. 20 dkg cukkini,
  8. 2 nagy fej lila hagyma,
  9. 4 fej vöröshagyma,
  10. 2 egész fej fokhagyma,
  11. 1 csokor petrezselyemzöld,
  12. 10 dkg gyömbér,
  13. 1 csomag kurkuma

A friss hozzávalókat megtisztítom, elektromos aprítóban, vagy nagylyukú húsdarálón megaprítom. Papírral bélelt nagy tálcákra raktam, és kb 24 órán keresztül, 60 fokos sütőben , résnyire nyitott ajtó mellett csörögére szárítottam.Pár órát szabad levegőn hagytam majd aprítóban  tovább aprítottam. Hozzátettem a kurkumát, összekevertem, és élveztem a csodás illatát. Csavaros tetejű üvegben, száraz, hűvös helyre raktam. Sót nem tettem bele, azt mindig az adott ételhez igazodva pótlom.

 Barbecues fűszerkeverék:

  1. 1 dl nádcukor,
  2. 3 ek őrölt pirospaprika,
  3. 1 ek őrölt, csípős pirospaprika,
  4. 1 ek só,
  5. 2 tk fokhagyma granulátum,
  6. 1 ek őrölt bors,
  7. 1 kk cayenne bors,

Elkészítése:

A hozzávalókat kimérem, egy tálban összekeverem, és felhasználásig jól záródó csatos üvegbe teszem. Száraz, hűvös helyen hónapokig eláll.

A barbecue oldalas fűszere, de bármilyen hús pácolásához kiváló!

Ketchup vagy fűszeres paradicsom

A hozzávalókat megtisztítom, felszeletelem és egy nagy fazékba rakom. A fűszereket rászórom, paradicsomlével felöntöm úgy, hogy  ellepje.Puhára főzöm, hűlni hagyom,majd  összeturmixolom. Levesszűrőn  átszűröm, hogy teljesen sima, krémes legyen. Ismét visszateszem a tűzre, és egyet még forralok rajta,közben kóstolgatom, és ha szükségesnek érzem utólag alakítom az ízeket.Akkor jó, ha a fűszerek egységes, harmonikus ízvilágot eredményeznek, megfelelnek a mi egyéni  ízlésünknek.

.Az egyes összetevők aránya változtatható attól függően, hogy melyik ízt szeretnénk jobban hangsúlyozni.

1/2 mk. Na-benzoátot keverek bele és már mehet is az üvegbe. Légmentesen lezárom és száraz dunctba teszem. Mikor kihűlt, mehet a kamrába!

Ebből a mennyiségből 6 db 5 dl-es üveg lett tele.

Paprikakrém:

A paprikát, vöröshagymát, fokhagymát  húsdarálón ledarálom, majd kézi mixerrel összeturmixolom. Hozzáadom a paradicsomlét, sót, kiskanálnyi Na-benzoátot keverek bele és azonnal apró üvegekbe merem, légmentesen lezárom és kamrába rakom.

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »