Sült krumplihoz:
A bazsalikom, az oreganó, a kakukkfű, és a majoránna saját fűszerkertemből szedett, szárított, és morzsol
Kb azonos arányban használtam a fűszerekből, a só és a bors ízlés kérdése !
A hozzávalókat összekeverem, és jól záródó üvegbe öntöm.
Kínai ötfűszer-keverék:
A megőrölt fűszereket azonos arányban keverem össze.
Magyaros fűszerkeverék:
A hozzávalókat összekeverem, és jól záródó üvegbe öntöm.
Csirke fűszerkeverék :
A hozzávalókat összekeverem és jól záródó üvegbe öntöm.
Pizza fűszerkeverék:
A hozzávalókat összekeverem és jól záródó üvegbe öntöm.
Sült hal fűszerkeverék /1:
A hozzávalókat 1-1 arányban összekeverem, és jól záródó üvegbe teszem.
Sült hal fűszerkeverék /2 :
A hozzávalókat összekeverem, és jól záródó üvegbe teszem.
Gyros fűszerkeverék:
A hozzávalókat összekeverem, ha többet készítek mint amennyit elhasználok, akkor a friss fokhagyma helyett fokhagyma granulátumot adok hozzá. Csavaros üvegbe tárolom, hűvös, száraz helyen.
Vegeta fűszerkeverék:
A friss hozzávalókat megtisztítom, elektromos aprítóban, vagy nagylyukú húsdarálón megaprítom. Papírral bélelt nagy tálcákra raktam, és kb 24 órán keresztül, 60 fokos sütőben , résnyire nyitott ajtó mellett csörögére szárítottam.Pár órát szabad levegőn hagytam majd aprítóban tovább aprítottam. Hozzátettem a kurkumát, összekevertem, és élveztem a csodás illatát. Csavaros tetejű üvegben, száraz, hűvös helyre raktam. Sót nem tettem bele, azt mindig az adott ételhez igazodva pótlom.
Barbecues fűszerkeverék:
Elkészítése:
A hozzávalókat kimérem, egy tálban összekeverem, és felhasználásig jól záródó csatos üvegbe teszem. Száraz, hűvös helyen hónapokig eláll.
A barbecue oldalas fűszere, de bármilyen hús pácolásához kiváló!
Ketchup vagy fűszeres paradicsom
A hozzávalókat megtisztítom, felszeletelem és egy nagy fazékba rakom. A fűszereket rászórom, paradicsomlével felöntöm úgy, hogy ellepje.Puhára főzöm, hűlni hagyom,majd összeturmixolom. Levesszűrőn átszűröm, hogy teljesen sima, krémes legyen. Ismét visszateszem a tűzre, és egyet még forralok rajta,közben kóstolgatom, és ha szükségesnek érzem utólag alakítom az ízeket.Akkor jó, ha a fűszerek egységes, harmonikus ízvilágot eredményeznek, megfelelnek a mi egyéni ízlésünknek.
.Az egyes összetevők aránya változtatható attól függően, hogy melyik ízt szeretnénk jobban hangsúlyozni.
1/2 mk. Na-benzoátot keverek bele és már mehet is az üvegbe. Légmentesen lezárom és száraz dunctba teszem. Mikor kihűlt, mehet a kamrába!
Ebből a mennyiségből 6 db 5 dl-es üveg lett tele.
Paprikakrém:
A paprikát, vöröshagymát, fokhagymát húsdarálón ledarálom, majd kézi mixerrel összeturmixolom. Hozzáadom a paradicsomlét, sót, kiskanálnyi Na-benzoátot keverek bele és azonnal apró üvegekbe merem, légmentesen lezárom és kamrába rakom.