Sokmagvas kifli

 

Hozzávalók:

  1. 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
  2. 15 dkg búzaliszt,
  3. 15 dkg rétesliszt,
  4. 3 dkg búzasikér,
  5. 2,5 dkg élesztő,
  6. 2,5 dl langyos víz,
  7. 1 ek méz,
  8. 1 ek 10 %-os almaecet,
  9. 3 ek étolaj,
  10. 10 dkg tejföl,
  11. 1 tk só,
  12. 4 dkg zab,-és rozspehely,
  13. 6 dkg olajos mag megpirítva (len,-szezám,-napraforgó,-tökmag )
  14. 5 dkg olajos magok és zabpehely megpirítva a szóráshoz,

Elkészítése:

A kelesztőtálba öntöm a liszteket, a sikért, és összekeverem. A közepébe morzsolom az élesztőt, mézet csorgatok rá, majd 1 dl langyos vízzel összekeverem, és felfuttatom az élesztőt.

Közben egy lapos serpenyőben megpirítom a magvakat és a pelyheket. Kiveszem a szóráshoz szükséges mennyiséget, a többi a kenyértésztába kerül.

Hozzáöntöm az ecetet, az olajat, és a tejfölt, megsózom, és hozzáadva a többi langyos vizet összekeverem a tésztát. Gépi dagasztással folytatom, és sima, feszes, rugalmas tésztát dagasztok. Végül a félretett magokat is hozzákeverem. Letakarom és 1 órát kelesztem.

A megkelt tésztát deszkára borítom, és 10 részre osztom. Mindegyiket kerekre formázom, és letakarva 1/2 órát pihentetem.

Az ismételten megkelt gombócokat oválisra sodrom, és szorosan feltekerem, majd enyhén meghengergetem, a két végét elvékonyítva.

Vizes ecsettel mindegyik kiflit lekenem, majd a megpirított magos-pelyhes elegyben megforgatom.

Sütőpapírral bélelt, 2 nagy tepsibe teszem őket egymástól távol, mert dagadni fognak. ( 5-5 db kiflit tettem egy tepsibe.)

A sütőt 200 °C-ra felmelegítem, addig a kiflik pihennek. Kb 25-30 perc alatt ropogós-pirosra sültek. Rácsra kiszedem, és hűlni hagyom.

 
Címkék: ,
Tovább a blogra »