Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 15 dkg búzaliszt,
- 15 dkg rétesliszt,
- 3 dkg búzasikér,
- 2,5 dkg élesztő,
- 2,5 dl langyos víz,
- 1 ek méz,
- 1 ek 10 %-os almaecet,
- 3 ek étolaj,
- 10 dkg tejföl,
- 1 tk só,
- 4 dkg zab,-és rozspehely,
- 6 dkg olajos mag megpirítva (len,-szezám,-napraforgó,-tökmag )
- 5 dkg olajos magok és zabpehely megpirítva a szóráshoz,
Elkészítése:
A kelesztőtálba öntöm a liszteket, a sikért, és összekeverem. A közepébe morzsolom az élesztőt, mézet csorgatok rá, majd 1 dl langyos vízzel összekeverem, és felfuttatom az élesztőt.
Közben egy lapos serpenyőben megpirítom a magvakat és a pelyheket. Kiveszem a szóráshoz szükséges mennyiséget, a többi a kenyértésztába kerül.
Hozzáöntöm az ecetet, az olajat, és a tejfölt, megsózom, és hozzáadva a többi langyos vizet összekeverem a tésztát. Gépi dagasztással folytatom, és sima, feszes, rugalmas tésztát dagasztok. Végül a félretett magokat is hozzákeverem. Letakarom és 1 órát kelesztem.
A megkelt tésztát deszkára borítom, és 10 részre osztom. Mindegyiket kerekre formázom, és letakarva 1/2 órát pihentetem.
Az ismételten megkelt gombócokat oválisra sodrom, és szorosan feltekerem, majd enyhén meghengergetem, a két végét elvékonyítva.
Vizes ecsettel mindegyik kiflit lekenem, majd a megpirított magos-pelyhes elegyben megforgatom.
Sütőpapírral bélelt, 2 nagy tepsibe teszem őket egymástól távol, mert dagadni fognak. ( 5-5 db kiflit tettem egy tepsibe.)
A sütőt 200 °C-ra felmelegítem, addig a kiflik pihennek. Kb 25-30 perc alatt ropogós-pirosra sültek. Rácsra kiszedem, és hűlni hagyom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: