Hozzávalók:
- 40 dkg búzaliszt,
- 20 dkg durumliszt,
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- só,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 ek méz,
- 15 dkg kefír,
- 2 ek olajban eltett aszalt paradicsom,
- 3 ek olaj az aszalt paradicsomról,
Elkészítése:
Két evőkanálnyi azalt paradicsomot 2-3 ek olajjal együtt az aprítógépben durvára aprítom.
Egy kelesztő tálba kimérem a liszteket, összekeverem, a közepébe mélyedést csinálok, és belemorzsolom az élesztőt. 1 ek mézet csorgatok rá, majd kb 2 dl langyos vízzel elkeverve felfuttatom az élesztőt. Hozzáadom az aszalt paradicsomot az olajjal együtt, a kefirt, a sót, és langyos vízzel összeállítom a megfelelő állagúra a tésztát. Dagasztógéppel folytatom, amíg feszes, sima, rugalmas tésztát kapok.Liszttel beszórom, és letakarva, 3 órát kelesztem szobahőmérsékleten.
Enyhén lisztezett deszkára borítom, kerek cipóformára gömbölyítem, és olajjal kikent kelesztőtálba visszarakom, és 1 órát pihentetem.
A kelesztőtálból kiborítom, és éles késsel kettévágom. Mindegyiket külön.külön egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem egymás mellé, és kézzel két téglalap formára lapítom-nyújtom. Óvatosan bánok vele, hogy minél kevesebb levegőt nyomjak ki a tésztából. Amíg a sütő 200 °C-ra bemelegszik, addig letakarva pihentetem, majd az ujjaimmal megböködöm, fűszersóval beszórom, és kb 30-40 perc alatt ropogós-pirosra sütöm. Rácsra csúsztatom, és hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: