Hozzávalók:
- 2 db közepes, héjában főtt, áttört burgonya,
- 2 dkg éesztő,
- 1 kk cukor,
- 60 dkg liszt,
- só,
- 2 ek olajban eltett aszalt paradicsom.
- a burgonya főzőleve,
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
A megtisztított, felszeletelt burgonyát sós vízben puhára főzöm.Leszűröm, és a főzővizét félreteszem. A leszűrt burgonyát áttöröm, langyosra hűtöm.
A kelesztőtálba teszem a lisztet, az áttört burgonyát, és a sót. Összekeverem, majd a közepébe mélyedést készítek, ebbe morzsolom az élesztőt, amit megszórok egy teáskanál cukorral. Egy kevés, langyos főzővízzel elkeverem, és felfuttatom az élesztőt. Hozzáadom a felaprított aszalt paradicsomot, 2 ek olajjal együtt. A maradék langyos vízzel kenyértészta keménységű tésztát dagasztok. Letakarom, és 30-40 percet kelesztem.
Ha megkelt, lisztezett deszkára kiborítom, két részre osztom. Két gombócot formázok belőle, letakarom, és 30 percet pihentetem. Sodrófával hosszú, 1,5 cm vastag sávot sodrok, a tetején éles késsel bemetszéseket ejtek, és pihentetem, amíg a sütő bemelegszik. Sütés előtt vízzel lespriccelem, máltai fűszeres sóval beszórom, és 200°C-os sütőben, 30-35 percig sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: