Hozzávalók:
- 2 db közepes, héjában főtt, áttört burgonya,
- 2 dkg éesztő,
- 1 kk cukor,
- 50 dkg liszt,
- só,
- a burgonya főzőleve,
- olaj a sütéshez
Feltéthez:
- tejföl,
- áttört fokhagyma,
- reszelt sajt,
Elkészítése:
A megtisztított, felszeletelt burgonyát sós vízben puhára főzöm.Leszűröm, és a főzővizét félreteszem. A leszűrt burgonyát áttöröm, langyosra hűtöm.
A kelesztőtálba teszem a lisztet, az áttört burgonyát, és a sót. Összekeverem, majd a közepébe mélyedést készítek, ebbe morzsolom az élesztőt, amit megszórok egy teáskanál cukorral. Egy kevés, langyos főzővízzel elkeverem, és felfuttatom az élesztőt. A maradék langyos vízzel a kenyértésztánál egy kicsit lágyabb tésztát dagasztok. Letakarom, és 30-40 percet kelesztem.
Ha megkelt, lisztezett deszkára kiborítom, annyi részre osztom, ahány és amekkora lángosokat szeretnék sütni. Mindegyik darabot cipó formára gömbölyítem, liszttel meghintem, és ruhával letakarva, még 10-15 percet pihentetem.
Közvetlenül a sütés előtt a cipókat kézbe veszem, és körbe-körbe haladva lángos formára nyújtogatom. A szélénél vastagabbra hagyom, a közepét viszont egészen vékonyra nyújtom. Forró, bő olajban mindkét oldalát pirosra sütöm, majd papírtörlőn lecsöpögtetem.
Fokhagymás tejföllel bekenem a tetejét, és reszelt sajtot szórok rá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: