Hozzávalók:
- 1 kg savanyított káposzta,
- 1 kg oldalas + lapocka vegyesen,
- só,
- egész bors,
- 4-5 babérlevél,
- 2-3 db cseresznyepaprika,
- 1 ek cukor,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 1 l házi paradicsomlé,
- 1 ek zsír,
- 2-3 ek liszt,
- 2 ek őrölt pirospaprika,
Elkészítése:
Az oldalast és a lapockát tenyérnyi daraborra szelem, és sós vízben félig előfőzöm. Közben a habját leszedem.
A húsokat egy tálba kiszedem, a főzőlevet félreteszem, szükség lesz még rá.
A savanyú káposztát tálba teszem, hideg vízzel felengedem, jól kiáztatom, majd lecsöpögtetem, és kinyomkodva egy másik tálba átteszem.
A vöröshagymát felaprítom, és a káposztával együtt egy hőálló cserépedénybe teszem, a hússzeletekkel rétegezve.Közben rétegenként 1-2 babérlevelet, egész borsot, és cseresznyepaprikát dobok rá. A tetejére káposzta kerüljön.
Felöntöm 1 l házi paradicsomlével, ( sűrített paradicsom esetén a főzőlével hígítom ), és annyi főzőlével, hogy a káposztát ellepje.
Lassú tűzön, lefedve felteszem főni. Időnként az edényt körkörösen rázogatva “keverem”. Közben szükség szerint sózom. Ha savanyúnak találom 1 ek cukorral megszórom.
Közben elkészítem a rántást. 1 ek zsírt megolvasztok, 2-3 ek liszttel elkeverve rántást készítek. Őrölt pirospaprikát szórok rá, azonnal elkeverem, majd a káposztáról lemert lével ( vagy a maradék főzőlével ) felöntöm, simára keverem. Ráöntöm a káposztára és összerázogatom, vagy óvatosan alányúlva egy fakanállal elegyítem. Egyet forralok rajta, és már tálalható is.
A káposzta többször melegíthető, sőt egyre finomabb lesz !
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: