Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 10 dkg zabliszt,
- 3 ek zabpehely,
- 2 ek zabkorpa,
- 2,5 dkg élesztő,
- só,
- 1 ek méz,
- 1-1 ek szezám,. len,-napraforgómag,
Elkészítése:
A magokat egy serpenyőben folyamatos kevergetéssel megpirítom.
A liszteket, a zabkorpát, a zabpelyhet és a pirított magokat kelesztőtálba mérem, és kézzel összekeverem. Közepébe kis mélyedést csinálok, és az élesztőt belemorzsolom, a mézet ráfolyatom, majd 2 dl langyos vízzel összekeverem.Langyos helyen az élesztő pár perc alatt felfut.
Megsózom a kenyértésztát, és annyi langyos vizet adok hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjak A robotgép dagasztó karjával feszes, sima tésztát dagasztok. Liszttel beszórom, lefedem, és langyos helyen legalább1 órát kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítom, 3 részre osztom, gombóccá formázom, és 1 órát letakarva pihenni hagyom.
Kerek lappá sodrom, majd a négy oldalát visszahajtom, és a két sarkától kezdve visszahajtogatom,közben lenyomkodom. Amikor középen összeérnek kicsit összecsipkedem, majd megfordítom, meghengergetem, és a bagettsütőbe teszem. Ruhával letakarva addig pihentetem, amíg a sütő bemelegszik. Majd éles pengével ferde bevágásokat ejtek a felületükön, és a felületüket langyos, sós vízzel bekenem.
A 200 °C-ra előmelegített sütő aljába vizet teszek egy edénybe, majd a bagetteket is beteszem. 20-25 perc alatt piros-ropogósra sütöm. A párologtató tálat félidőben eltávolítom, különben nem sül meg az alja.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: