Tejben párolt vadmalac erdei gyümölcsmártással



 

Hozzávalók:

  1. 1-1,5 kg malacborda kicsontozva,
  2. só,
  3. bors,
  4. 5 gerezd fokhagyma,
  5. rozmaring ág,
  6. olaj,
  7. 3-4 dl megmelegített tej,

A mártáshoz:

  1. 10 dkg szederdzsem,
  2. 10 dkg csipkeíz,
  3. 10 dkg áfonyadzsem,
  4. 1 citrom,
  5. 1 kk mustár,
  6. 1 ek Worcestershire  szósz,
  7. 1 kk cayenne bors,
  8. 1 dl testes vörösbor,
  9. 1/2 dl konyak,

A körethez:

  1. 1 csészényi bulgur,
  2. só,
  3. bors,
  4. 3 db újhagyma,
  5. 3 db csípős zöld paprika,
  6. 2 db gránátalma,

Elkészítése:

A gyümölcsmártással  kezdem, hiszen egy napig nem árt a hűtőben alaposan lehűteni.

A dzsemeket a borral felhígítom, majd hozzáadom a konyakot, a citrom átszűrt levét, a mustárt, egy csipet cayenne borsot, és 1 ek Worcestershire  szószt. Simára keverem, lefedem, és másnapig a hűtőben teszem.

A húst megmosom, lecsöpögtetem, majd mindkét oldalát meghintem sóval, borssal. Megkenem a zúzott fokhagymával, és egy kevés olajjal. Sonka szerűen feltekerem, megkötözöm, és a zsineg alá rozmaring ágacskákat teszek. Tűzálló fedeles tálba helyezem, majd másnapig a hűtőben érlelem.

Másnap a 200°C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig párolom, majd leveszem a tetejét, és ráöntöm a meleg tejet. 180 °C-on addig sütöm, amíg a tej elfő, és a hús aranybarnára pirul. A húst közben többször forgatom.

Sülés után a húst hagyom legalább egy negyed órát pihenni, majd eltávolítom a zsineget, és a húst nem túl vékony an felszeletelem. Előmelegített tálra rendezem, és megöntözöm pecsenyelével.

Gránátalmás bulgurral, és gyümölcsmártással tálalom.

Amíg a hús sül elkészítem a köretet.

Egy bögrényi bulgurt alaposan megmosok.  Dupla mennyiségű vizet felforralok, majd a bulgurt beleöntöm, sózom, borsozom. Lassú tűzön kb 2 percig főzöm, majd letakarva a gőzében hagyom puhulni.

Közben vékonyan felkarikázom az újhagymát, és a csípős zöld paprikát. A gránátalma magjait kiverem, és a hagymával, a paprikával együtt a fellazított bulgurhoz keverem.

sütés előtt…

sütés után…

 

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »