Anna konyhája

Lenmagvas tönkölyciabatta

dsc04495.JPG 

Hozzávalók:

  1. 45 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
  2. 15 dkg durumliszt,
  3. 2 tk máltai fűszersó,
  4. 1,5 dkg élesztő,
  5. 1 tk méz,
  6. 1 ek lenmag,
  7. 1-1 tk szezámsó és lenmag a tetejére,
  8. 6 dl langyos víz,

Elkészítése:

Este kezdem a kenyér elkészítését. A liszteket, a sót,az élesztőt, a mézet, és a lenmagot egy kelesztőtálba kimérem, és langyos vízzel simára összekeverem, de nem dagasztom. Ráteszem a kelesztőtál tetejét, és egész éjjelre  szoba hőmérsékleten hagyom kelni.

Reggelre egy laza szerkezetű, lyukacsos, kovásztésztát kapok. Lisztezett felületre borítom, és lisztezett kézzel meghajtogatom. Csak a felületet és a kezemet lisztezem, ha szükséges. Visszateszem a kilisztezett kelesztőtálba, és addig hagyom kelni, amíg a sütő 230 °C-ra felmelegszik. Egy fedeles jénai tálat margarinnal kikenek, és a sütővel együtt bemelegítem.

A megkelt kenyértésztát lisztezett felületre kiborítom, lisztezett kézzel kissé ellapítom, majd hengeresre formázom, és párat tekerek rajta. A forró jénai tálba helyezem, a tetejét meleg vízzel bespriccelem, majd a magokkal beszórom a tetejét.

Lefedem és azonnal visszateszem a forró sütőbe. 20 perc múlva a hőfokot leveszem 200 °C-ra, leveszem a sütőtál tetejét, és tovább sütöm még 20 percig.

dsc04489.JPG

dsc04494.JPG

dsc04498.JPG

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!