Hozzávalók:
- 45 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 15 dkg durumliszt,
- 2 tk máltai fűszersó,
- 1,5 dkg élesztő,
- 1 tk méz,
- 1 ek lenmag,
- 1-1 tk szezámsó és lenmag a tetejére,
- 6 dl langyos víz,
Elkészítése:
Este kezdem a kenyér elkészítését. A liszteket, a sót,az élesztőt, a mézet, és a lenmagot egy kelesztőtálba kimérem, és langyos vízzel simára összekeverem, de nem dagasztom. Ráteszem a kelesztőtál tetejét, és egész éjjelre szoba hőmérsékleten hagyom kelni.
Reggelre egy laza szerkezetű, lyukacsos, kovásztésztát kapok. Lisztezett felületre borítom, és lisztezett kézzel meghajtogatom. Csak a felületet és a kezemet lisztezem, ha szükséges. Visszateszem a kilisztezett kelesztőtálba, és addig hagyom kelni, amíg a sütő 230 °C-ra felmelegszik. Egy fedeles jénai tálat margarinnal kikenek, és a sütővel együtt bemelegítem.
A megkelt kenyértésztát lisztezett felületre kiborítom, lisztezett kézzel kissé ellapítom, majd hengeresre formázom, és párat tekerek rajta. A forró jénai tálba helyezem, a tetejét meleg vízzel bespriccelem, majd a magokkal beszórom a tetejét.
Lefedem és azonnal visszateszem a forró sütőbe. 20 perc múlva a hőfokot leveszem 200 °C-ra, leveszem a sütőtál tetejét, és tovább sütöm még 20 percig.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: