Krumplipüré-lepény gazdagon

 

Hozzávalók:

  1. 50-60 dkg burgonya,
  2. 5 dkg vaj,
  3. 2-3 ek langyos tej,
  4. 5 db tojás,
  5. 10 dkg füstölt, házi sonka,
  6. 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna,
  7. 1 ek zsír,
  8. 20 dkg reszelt sajt,
  9. 10-15 dkg mozarella,
  10. 5 db főtt tojás,
  11. 1 nagy fej vöröshagyma,
  12. só, bors,
  13. 1 csokor snidling,
  14. 1 csokor petrezselyem levél,

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzöm.

A házi sonkát és a kolozsvári szalonnát vékony szeletekre vágom szeletelő géppel, vagy éles késsel.

A megtisztított vöröshagymát vékonyra felkarikázom.

A tojásokat megfőzöm, a héját eltávolítom. A snidlinget és a petrezselyem levelet felaprítom.

A zsírt megforrósítom, és a sonkaszeleteket, majd a kolozsvári szalonna csíkokat hirtelen átsütöm , de nem ropogósra ! Kiszedem a szalonna szeleteket, majd ugyanebben a zsírban enyhén megpirítom a vöröshagyma karikákat is. Szintén kiszedem, félreteszem. A megmaradt zsírt majd felhasználom.

A megfőtt burgonyát megszabadítom a héjától, és krumplinyomón átnyomom. Sózom, borsozom, a snidlinget, a petrezselymet, a nyers tojást, a vajat, és ha nagyon sűrű lenne, a tejet, majd a reszelt sajt felét hozzákeverem.

Egy hőálló tálat a megmaradt zsírral vékonyan kikenem, majd a krumplipüré felét az aljába simítom.

Rászórom a sült hagyma karikákat, majd befedem az átsütött sonkaszeletekkel.

Rácsipkedem a mozarellát, majd megszórom a maradék reszelt sajttal.

A főtt tojásokat felkarikázom, és egyenletesen a tetejére rendezem, majd rászórom az átsütött kolozsvári szalonnát.

Az egészet beborítom a maradék krumplipürével, amit legkönnyebben egy bevizezett evőkanál domború felével tudom elsimítani, vagy mintázatot kialakítani. Ha van még maradék kisütött zsír, azzal meglocsolom a tetejét.

200 °C-os sütőben addig sütöm, amíg a teteje kezd szép piros színt kapni.

Kiadós, energiapótló, de nagyon finom ! Frissen az igazi, mint minden püré ! 🙂

az aljára simítom a krumplipürét…

rászórom a sült hagymát…

elrendezem a sült sonkaszeleteket…

rácsipkedem a mozarellát, és rászórom a sajt felét…

rákarikázom a főtt tojást… 

legfelül a kolozsvári szalonna….

beborítom az egészet a maradék krumplipürével…

a kanál domború felével hullámokat rakok rá…

szép pirosra sütöm !

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »