Hozzávalók:
- 5-6 db egész csirkecomb,
- 1-1,5 kg cukkini,
- 10 dkg reszelt, füstölt sajt,
- 10 dkg házi szalonna,
- 3 db paradicsom,
- 2 dl tejföl,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- só,
- bors,
- 1,5 dl köles,
- 3 dl zöldség alaplé vagy víz,
Elkészítése:
A kölest folyóvízben megmosom, és 3 dl vízben felteszem főni. Egy csipet sóval ízesítem.
Miután felforrt, kis lángon még 15 percig főzöm fedő alatt.
A csirkecombok bőrét lenyúzom, majd kifilézem. ( a csontokból vegyes zöldség hozzáadásával kiváló leves készíthető, de remek alaplé is lesz belőle ) A combhúst egyenlő kis darabokra vágom. Sózom, borsozom.
A cukkinit megtisztítom, a magjait eltávolítom, majd vékony szeletekre gyalulom. Megsózom, és legalább 10 percig állni hagyom, hogy levet eresszen.
Közben a vöröshagymát vékony karikákra szelem. A szalonnát apró kockákra metélem, zsírjára kisütöm és a pörcöt kiveszem, félreteszem.
A visszamaradt zsiradékban a csirkedarabokat erős lángon átsütöm.
Egy tűzálló tál alját a kölessel beborítom, majd az alaposan lecsöpögtetett cukkiniszeletekkel betakarom. A reszelt sajt harmadával beszórom. Erre ráfektetem a csirkecombok felét.Beborítom a hagymakarikákkal, és a pépesre zúzott fokhagymával elkevert tejföl felével megkenem. Erre ismét cukkini szeleteket helyezek, majd folytatom tovább a rétegzést. A tetejére tejfölnek és sajtnak kell kerülnie.
A paradicsomokat forrásban lévő vízbe dobom, majd pár perc múlva kiveszem, és lehéjazom.
A paradicsomokat karikákra szeletelem, és beborítom vele a rakottas tetejét. Lelocsolom a csirke pecsenyelevével, majd rászórom a szalonnapörcöt.. A tálat lefedem és 170 °C-on 35-40 percig sütöm, majd a tetejét levéve pirosra pirítom.
Friss puha kenyér nagyon megy hozzá !
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: