Hozzávalók:
A pite tésztához:
- 25 dkg liszt,
- 1 csom. sütőpor,
- 12 dkg margarin,
- csipet só,
- 2 ek cukor,
- 2 kisebb tojás,
A töltelékhez:
- 1 kg kimagozott, lehámozott őszibarack, apróra felkockázva,
- 1 ek cukor,
- 1 kk őrölt fahéj,
- 4 ek frissen facsart citromlé,
- 2 ek vanília pudingpor vagy étkezési keményítő,
- 1 dl baracklé vagy víz,
A morzsatésztához:
- 15 dkg liszt,
- 10 dkg cukor,
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg őrölt vagy aprított mogyoró,
Elkészítése:
A barackot egy főzőedényben összekeverem a fahéjjal, a citromlével, a cukorral, és a pudingporral. Hozzáöntöm a baracklevet, majd lassú tűzön felmelegítem, és forrásig főzöm, besűrítem. Félreteszem, és hűlni hagyom a tészta elkészítéséig.
A pitetésztához kimérem a lisztet, hozzáadom a sütőport, a sót, belemorzsolom a margarint, majd ráütöm a tojást, és összegyúrom.
Egy 35 cm-es,kerek piteformát kivajazok, liszttel beszórok.
A pitetésztát 1/2 cm vékonyra, kör alakúra kisodrom, és a piteformát kibélelem vele úgy, hogy 1 cm-es pereme is legyen.
A langyosra hűlt barackot a pitetésztára öntöm, egyenletesre eligazgatom.
Egy serpenyőben a cukrot és az aprított mogyorót karamellizálom, majd egy vékonyan bevajazott fém tálcára kiöntöm, és hűlni hagyom. Kihűlés után aprítóba teszem, és durvára őrlöm.
A lisztet a vajjal, és a mogyoró-grillázzsal kézzel összemorzsolom.
Ezt a morzsalékos tésztát rászórom a barackos töltelékre.
A 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm, hogy a morzsa megpiruljon a tetején.
Langyosan és hidegen is nagyon finom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: