Cukkinis burek

 

Hozzávalók:

  1. 50-60 dkg zsenge cukkini,
  2. 4 gerezd fokhagyma,
  3. 4 szál újhagyma,
  4. 1 db kápia paprika,
  5. 1 db chilipaprika,
  6. 25 dkg túró, 
  7. 5 dkg natúr joghurt,
  8. 2 db tojás,
  9. 1 csokor petrezselyem,
  10. 1 csokor kapor,
  11. 15 dkg házi, füstölt szalonna,
  12. 30 dkg leveles tészta,
  13. 1 tojás a lekenéshez

Elkészítése:

A cukkinit lehéjazom, a magját eltávolítom. Hosszában kettévágom, majd tökgyalun felszeletelem.

Az újhagymát vékonyan felkarikázom, a paprikákat felaprítom, a fokhagymát áttöröm.A petrezselymet és a kaprot éles késsel nagyon apróra vágom. 2 ek olajon a zöldségeket 2 percig pirítom, majd 1 dl fehérbort aláöntve 5 percig párolom. A tűzről leveszem, és hagyom kihűlni.

A túrót összekeverem a tojásokkal és a joghurttal, majd a lehűlt, párolt zöldségekkel. Enyhén sózom, borsozom.

A házi szalonnát egészen apró kockákra szeletelem, ( én aprítóba tettem, és párat pörgettem rajta, így nagyon apró darabokat kaptam ) Egy kis serpenyőbe 1 ek olajon kisütöttem. Kiszedtem egy szűrőlapáttal,és félretettem hűlni.

Egy kerek, kapcsos oldalú sütőformát kivajazok-kilisztezek.

Lisztezett felületen a leveles tésztát hosszú,vékony téglalappá nyújtom, majd hosszában kettévágom. Mindkét tészta csíkra középen tölteléket halmozok, majd szalonna pörccel megszórom.

Az egyik szélét vizes ecsettel lekenem, majd a két oldalát egymásra hajtva  “összeragasztom.”

 A hosszú tészta hengert csigaszerűen feltekerem, és a sütőforma közepére illesztem.

A másik tésztalappal ugyanígy járok el, majd a tekervényt folytatom vele.

A tészta tetejét felvert tojással lekenem. 200 °C-ra előmelegített sütőben piros-ropogósra sütöm.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »