Hozzávalók:
- 26 dkg liszt,
- 12 dkg hideg, felkockázott vaj,
- 50 dkg kimagozott meggy,
- 15 dkg durvára aprított mandula vagy mogyoró,
- 2 ek cukor,
- 1 ek keményítő,
- 1 kk őrölt gyömbér,
- 1 kk őrölt fahéj,
Elkészítése:
A mandulát forró vízbe dobom 2 percre, majd leszűröm, és kipöckölöm a héjából. Egy forró serpenyőben folyamatosan kevergetve pár perc alatt enyhén megpirítom, majd az aprítóban durvára darálom.
A kimagozott meggyet megszórom 2 ek cukorral, gyömbérrel, fahéjjal, és 1 ek étkezési keményítővel. Elkeverem, majd tűzre teszem, és forrástól számítva 2 percet főzöm, majd lehűtöm.
Addig elkészítem a tésztát. A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd 3-4 ek hideg vizet adok hozzá, hogy sima, lágyabb tésztát kapjak. Három részre osztom, majd enyhén lisztezett felületen kerek, vékony lappá sodrom.
Egy nagy méretű, lapos tepsit kivajazok-lisztezek. A kinyújtott tésztalapot ráhelyezem. A mandula 1/3-át a közepére szórom, majd ráhalmozom a meggy 1/3-át. A tészta szélét összecsipkedve kis redőket képzek, és a tölteléket beborítom vele úgy, hogy középen nyitott maradjon. A tepsi szélére húzom, majd a másik két lappal ugyanígy járok el.
190 °C-ra előmelegített sütőben 35-45 percig sütöm, amíg szép aranybarna színt nem kap.
Porcukorral meghintve melegen tálalom, de kihűlve is nagyon finom. Látványos, könnyű, és nagyon ízletes sütemény.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: