Anna konyhája

meggyes-mandulás galette

dsc03917.JPG 

Hozzávalók:

  1. 26 dkg liszt,
  2. 12 dkg hideg, felkockázott vaj,
  3. 50 dkg kimagozott meggy,
  4. 15 dkg durvára aprított mandula vagy mogyoró,
  5. 2 ek cukor,
  6. 1 ek keményítő,
  7. 1 kk őrölt gyömbér,
  8. 1 kk őrölt fahéj,

Elkészítése:

A mandulát forró vízbe dobom 2 percre, majd leszűröm, és kipöckölöm a héjából. Egy forró serpenyőben folyamatosan kevergetve pár perc alatt enyhén megpirítom, majd az aprítóban durvára darálom.

A kimagozott meggyet megszórom 2 ek cukorral, gyömbérrel, fahéjjal, és 1 ek étkezési keményítővel. Elkeverem, majd tűzre teszem, és forrástól számítva 2 percet főzöm, majd lehűtöm.

Addig elkészítem a tésztát. A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd 3-4 ek hideg vizet adok hozzá, hogy sima, lágyabb tésztát kapjak. Három részre osztom, majd enyhén lisztezett felületen kerek, vékony lappá sodrom. 

Egy nagy méretű, lapos tepsit kivajazok-lisztezek. A kinyújtott tésztalapot ráhelyezem. A mandula 1/3-át a közepére szórom, majd ráhalmozom a meggy 1/3-át. A tészta szélét összecsipkedve kis redőket képzek, és a tölteléket beborítom vele úgy, hogy középen nyitott maradjon. A tepsi szélére húzom, majd a másik két lappal ugyanígy járok el.

190 °C-ra előmelegített sütőben 35-45 percig sütöm, amíg szép aranybarna színt nem kap.

Porcukorral meghintve melegen tálalom, de kihűlve is nagyon finom. Látványos, könnyű, és nagyon ízletes sütemény.

dsc03913_1.JPG

dsc03916.JPG

dsc03918.JPG

dsc03922.JPG

dsc03927.JPG

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!