Hozzávalók:
- 40 dkg liszt,
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 10 dkg durumliszt,
- 1 ek sikér,
- 2 ek búzacsíra,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 2 ek olaj, + a lekenéshez,
- 1 ek só,
- 1 ek méz,
- 2-3 dl langyos víz
Elkészítése:
A kelesztőtálba teszem, és összekeverem a liszteket, a búzacsírát, és a sikért. Közepébe morzsolom az élesztőt, és mézzel, langyos vízzel 10-15 perc alatt felfuttatom.
Megsózom, hozzáöntöm az olajat, és géppel dagasztani kezdem, amíg össze nem áll, majd ismét 10 percet pihentetem.
Géppel tovább dagasztom, amíg sima, hólyagos tésztát nem kapok. A kelesztőtálat beolajozom, a tésztát megforgatom benne, majd 20 percet pihentetem.
Géppel ismét jól átdagasztom, és letakarva 30 percet pihentetem.
Lisztezett felületre kiborítom, 8 egyenlő részre osztom, kívülről a közepe felé hajtogatva meggömbölyítem. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, letakarom kenyeres ruhával, és 60 percet szobahőmérsékleten kelni hagyom.
Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 °C-ra, és légkeverésre állítom. A sütőbe félig töltött vizes edényt teszek gőzölögni.
Éles pengével a zsemlék tetejét bemetszem. Vízzel bespriccelem, és 20-25 perc alatt piros ropogósra sütöm. Félidőben a gőzölgő vizet eltávolítom. Rácsra szedem a zsemléket, és hagyom kihűlni
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: