Hozzávalók:
- 20 dkg öregtészta,
- 30 dkg liszt,
- 30 dkg durumliszt,
- 2 dkg friss élesztő,
- 1 tk só,
- 1/2 ek méz,
- 1 db főtt, áttört burgonya,
- 2 ek olaj,
- kb 2,5 – 3 dl víz,
Elkészítése:
A kelesztő tálba a liszteket kimértem, megsóztam, közepébe morzsoltam az élesztőt, mézet csorgattam rá, majd langyos vízzel felfutattam.
Hozzáadtam az öregtésztát, a burgonyát, és az olajat. Összeállítottam a tésztát, és letakarva 10 percet hagytam pihenni.
Vékonyan beliszteztem a gyúródeszkát, ráborítottam a tésztát, és addig dagasztottam-nyújtottam, amíg teljesen ruganyos, sima lett. Visszatettem a kiolajozott kelesztőtálba, megforgattam benne a kenyeret, és letakarva 20 percig kelesztettem. A dagasztást megismételtem, és 30 percet kelesztettem.
A megkelt, hólyagos tésztát lisztezett felületre ismét kiborítottam, lisztezett sodrófával téglalap alakúra nyújtottam. Meghajtogattam, mint a leveles tésztát, majd visszatettem a kelesztőtálba, és egy órát kelesztettem. Óránként még 2x hajtogattam – pihentettem.
A harmadik pihentetés után kerekre formáztam, és kilisztezett kenyeres ruhával bélelt kelesztő kosárba tettem. Liszttel meghintettem, majd betakartam. Egy órát pihent, addig előmelegítettem a sütőt 220 °C-ra, a sütőformával együtt.
A felforrósodott sütőformát rétesliszttel behintettem, a megkelt kenyeret belefordítottam, vízzel bespricceltem, lefedtem, és a sütőbe tettem 50 percre.
50 perc után a hőfokot levettem 200 °C-ra, a fedőt leemeltem, és még 20 percig pirítottam a tetejét.
Rácson hagytam kihűlni.
2. kenyerem
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: