Szűztekercs fehérboros – sajtkrémes mártásban



 

Hozzávalók.

A burgonya gratinhoz: ( csőben sült burgonya )

  1. 1 kg burgonya,
  2. só, 
  3. bors,
  4. 10 dkg reszelt kemény sajt,
  5. frissen reszelt szerecsendió,
  6. 2 dl főzőtejszín,

A hústekercshez:

  1. 4 db újhagyma,
  2. 60 dkg szűzpecsenye,
  3. 12 vékony szelet,szárított füstölt sonka,
  4. só,
  5. bors,
  6. 2 ek olaj,
  7. 2,5 dl száraz fehérbor,
  8. 2,5 dl zöldségleves alaplé,
  9. 15 dkg zöldfűszeres sajtkrém,

A zöldséges körethez:

  1. 60 dkg karalábé,
  2. 30 dkg zöldborsó,
  3. 1 csokor turbolya,
  4. 1 dl zöldségleves alaplé,
  5. só,
  6. bors,
  7. cukor,
  8. 1 tk étkezési keményítő, ( ha szükséges ! )

A tál kikenéséhez:

  1. 3 gerezd fokhagyma és 2 ek vaj,

Elkészítése:

Egy tűzálló tálat a vajjal, és az átnyomott fokhagymával alaposan bekenek.

A meghámozott, és vékony szeletekre felvágott burgonyát legyezőszerűen elrendezem Minden réteget megszórok sóval, őrölt borssal, és reszelt sajttal. A tetejére is sajt kerüljön. Ráöntöm a sóval, borssal, és szerecsendióval ízesített tejszínt. 220 °C-on ,kb 45 percig sütöm.

Az újhagymákat elharmadolom.

A 12 szeletre vágott szűzpecsenyét kissé kiklopfolom, sózom, borsozom. Mindegyik szeletre 1-1 szelet sonkát fektetek, a végéhez 1-1 db újhagymát helyezek, és feltekerem a betöltött húsokat. Fogvájóval összetűzöm, majd a felhevített olajon körbepirítom a hústekercseket. Felöntöm borral, és a zöldség alaplével, és összeforralom. Végül hozzáadom a sajtkrémet, és közepes lángon kb 10 percig lefedve főzöm.

A hasábokra vágott karalábét vajon pár percig párolom, majd ízesítem sóval, borssal, 1 kk cukorral. Felöntöm 1 dl alaplével, és lefedve főzöm 10 percet. Ezután beleszórom a borsót, és tovább főzöm még 5 percet. Egy kevés kivételével a zöldségekhez keverem a felaprított turbolyát. Elkeverem, a tűzről leveszem, és félreteszem.

A hústekercseket kiszedem, és a visszamaradt mártást ha szükséges, egy kevés vízzel simára kevert keményítővel besűrítem.

A ferdén felvágott hústekercseketkörítem a zöldségekkel, és a cikkekre vágott gratinnel. Meglocsolom a mártással, és megszórom a maradék turbolyával.

burgonya helyett bulgurral körítve 🙂

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »