Hozzávalók.
A burgonya gratinhoz: ( csőben sült burgonya )
- 1 kg burgonya,
- só,
- bors,
- 10 dkg reszelt kemény sajt,
- frissen reszelt szerecsendió,
- 2 dl főzőtejszín,
A hústekercshez:
- 4 db újhagyma,
- 60 dkg szűzpecsenye,
- 12 vékony szelet,szárított füstölt sonka,
- só,
- bors,
- 2 ek olaj,
- 2,5 dl száraz fehérbor,
- 2,5 dl zöldségleves alaplé,
- 15 dkg zöldfűszeres sajtkrém,
A zöldséges körethez:
- 60 dkg karalábé,
- 30 dkg zöldborsó,
- 1 csokor turbolya,
- 1 dl zöldségleves alaplé,
- só,
- bors,
- cukor,
- 1 tk étkezési keményítő, ( ha szükséges ! )
A tál kikenéséhez:
- 3 gerezd fokhagyma és 2 ek vaj,
Elkészítése:
Egy tűzálló tálat a vajjal, és az átnyomott fokhagymával alaposan bekenek.
A meghámozott, és vékony szeletekre felvágott burgonyát legyezőszerűen elrendezem Minden réteget megszórok sóval, őrölt borssal, és reszelt sajttal. A tetejére is sajt kerüljön. Ráöntöm a sóval, borssal, és szerecsendióval ízesített tejszínt. 220 °C-on ,kb 45 percig sütöm.
Az újhagymákat elharmadolom.
A 12 szeletre vágott szűzpecsenyét kissé kiklopfolom, sózom, borsozom. Mindegyik szeletre 1-1 szelet sonkát fektetek, a végéhez 1-1 db újhagymát helyezek, és feltekerem a betöltött húsokat. Fogvájóval összetűzöm, majd a felhevített olajon körbepirítom a hústekercseket. Felöntöm borral, és a zöldség alaplével, és összeforralom. Végül hozzáadom a sajtkrémet, és közepes lángon kb 10 percig lefedve főzöm.
A hasábokra vágott karalábét vajon pár percig párolom, majd ízesítem sóval, borssal, 1 kk cukorral. Felöntöm 1 dl alaplével, és lefedve főzöm 10 percet. Ezután beleszórom a borsót, és tovább főzöm még 5 percet. Egy kevés kivételével a zöldségekhez keverem a felaprított turbolyát. Elkeverem, a tűzről leveszem, és félreteszem.
A hústekercseket kiszedem, és a visszamaradt mártást ha szükséges, egy kevés vízzel simára kevert keményítővel besűrítem.
A ferdén felvágott hústekercseketkörítem a zöldségekkel, és a cikkekre vágott gratinnel. Meglocsolom a mártással, és megszórom a maradék turbolyával.
burgonya helyett bulgurral körítve 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: