Anna konyhája

Citromkrémes – mákos pite

 dsc03358.JPG

Hozzávalók:

A tésztához:

  1. 28 dkg liszt,
  2. 14 dkg vaj,
  3. 8 dkg cukor,
  4. 2 db tojássárgája,

Elkészítése:

Egy tálba kimérem a lisztet, csipet sót szórok rá, majd összemorzsolom a felkockázott vajjal. Hozzáadom a cukrot, a tojássárgáját, és sima tésztává összeállítom. Folpackba csomagolom, és 30 percre a hűtőbe teszem.

dsc03336.JPG

A citromkrémhez:

  1. 2 tojássárgája,
  2. 2 db tojás
  3. 10 dkg cukor ,
  4. 2 dkg keményítő,
  5. 1 db érett biocitrom lereszelt héja,
  6. 0,6 dl frissen facsart citromlé,
  7. 1 dl tej,
  8. 5 dkg vaj

Elkésztítése:

A tojásokat habosra keverem a cukorral, a citromhéjjal, citromlével, és a keményítővel. Hígítom 1 dl tejjel, és kevergetve főzöm addig, amíg besűrűsödik, de nem forralom ! Leveszem a tűzről, és hozzákeverem a vajat. Egy szűrőkanálban átszűröm, hogy a citrom reszelt héja ne kerüljön bele. Hűtőbe teszem,  lehűtöm.

dsc03337.JPG

 A mákkrémhez:

  1. 15 dkg mák,
  2. 2 ek vanília kivonat,
  3. 1/2 kk őrölt fahéj,
  4. 3 -4 ek porcukor,
  5. 8-10 ek tej,
  6. 1 ek vaj,

Elkészítése:

A ledarált mákot összekeverem a cukorral, a vaníliával, a fahéjjal, majd hozzáadom a tejet és a vajat, és közepes lángon 1-2 percet kevergetve főzöm. A tűzről levéve hagyom kihűlni.

dsc03338.JPG

Összeállítás:

A tésztát lisztezett deszkán kb 32-33 cm átmérőjű körré nyújtom. Egy 26 cm-es kivajazott piteformába terítem úgy, hogy keskeny kis pereme is legyem. A tésztaperem szélét díszítésül megcsipkedem. A tészta alját villával megszurkálom, majd 190 °C-on, 20-25 percig sütöm. Hagyom lehűlni.

Előtte nap én mindent eddig elkészítettem, és másnap a feltálalás előtt állítottam össze a pitét, hogy a hab teljesen friss legyen.

A tésztára simítom a máktölteléket, majd egyenletesen rákenem a citromkrémet. Beteszem a hűtőbe, amíg a hab elkészül.

A habcsókhoz:

  1. 4 db tojásfehérje, ( 2 a citromkrémből, 2 a tésztából marad )
  2. 15 dkg cukor,
  3. csipet só, pár csepp citromlé,

Elkészítése:

Jénai tálba fogom felverni a tojásfehérjét. Egy akkora edénybe teszek fel vizet forralni, amire pontosan illeszkedik a jénai tálam. A víz nem érheti el a jénai tál alját, csak a gőzben álljon !

Amíg a víz fedővel lefedve melegszik, felverem a tojásfehérjéket. ( még nem teszem a vizes edényre ! )

 Csipet sót, és pár csepp citromlevet adok hozzá. Kemény habbá verem, majd apránként, kanalanként hozzáadom a cukrot, és ismét keményre felverem. Ekkor állítom a vízgőz fölé, és addig verem, míg a kiemelt habverőn csúcsosan megáll a hab, illetve a habot ujjunkkal melegnek érezzük.

A habot rásimítom a citromkrémre, kanállal lágy csúcsokat alakítok ki, majd szakácsfáklyával megpirítom.

Frissen elkészítve tálalom. Vízbe mártott éles késsel szeletelem.

 dsc03341.JPG

dsc03345.JPG

dsc03347.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!