Hozzávalók:
A tésztához:
- 28 dkg liszt,
- 14 dkg vaj,
- 8 dkg cukor,
- 2 db tojássárgája,
- só
Elkészítése:
Egy tálba kimérem a lisztet, csipet sót szórok rá, majd összemorzsolom a felkockázott vajjal. Hozzáadom a cukrot, a tojássárgáját, és sima tésztává összeállítom. Folpackba csomagolom, és 30 percre a hűtőbe teszem.
A citromkrémhez:
- 2 tojássárgája,
- 2 db tojás
- 10 dkg cukor ,
- 2 dkg keményítő,
- 1 db érett biocitrom lereszelt héja,
- 0,6 dl frissen facsart citromlé,
- 1 dl tej,
- 5 dkg vaj
Elkésztítése:
A tojásokat habosra keverem a cukorral, a citromhéjjal, citromlével, és a keményítővel. Hígítom 1 dl tejjel, és kevergetve főzöm addig, amíg besűrűsödik, de nem forralom ! Leveszem a tűzről, és hozzákeverem a vajat. Egy szűrőkanálban átszűröm, hogy a citrom reszelt héja ne kerüljön bele. Hűtőbe teszem, lehűtöm.
A mákkrémhez:
- 15 dkg mák,
- 2 ek vanília kivonat,
- 1/2 kk őrölt fahéj,
- 3 -4 ek porcukor,
- 8-10 ek tej,
- 1 ek vaj,
Elkészítése:
A ledarált mákot összekeverem a cukorral, a vaníliával, a fahéjjal, majd hozzáadom a tejet és a vajat, és közepes lángon 1-2 percet kevergetve főzöm. A tűzről levéve hagyom kihűlni.
Összeállítás:
A tésztát lisztezett deszkán kb 32-33 cm átmérőjű körré nyújtom. Egy 26 cm-es kivajazott piteformába terítem úgy, hogy keskeny kis pereme is legyem. A tésztaperem szélét díszítésül megcsipkedem. A tészta alját villával megszurkálom, majd 190 °C-on, 20-25 percig sütöm. Hagyom lehűlni.
Előtte nap én mindent eddig elkészítettem, és másnap a feltálalás előtt állítottam össze a pitét, hogy a hab teljesen friss legyen.
A tésztára simítom a máktölteléket, majd egyenletesen rákenem a citromkrémet. Beteszem a hűtőbe, amíg a hab elkészül.
A habcsókhoz:
- 4 db tojásfehérje, ( 2 a citromkrémből, 2 a tésztából marad )
- 15 dkg cukor,
- csipet só, pár csepp citromlé,
Elkészítése:
Jénai tálba fogom felverni a tojásfehérjét. Egy akkora edénybe teszek fel vizet forralni, amire pontosan illeszkedik a jénai tálam. A víz nem érheti el a jénai tál alját, csak a gőzben álljon !
Amíg a víz fedővel lefedve melegszik, felverem a tojásfehérjéket. ( még nem teszem a vizes edényre ! )
Csipet sót, és pár csepp citromlevet adok hozzá. Kemény habbá verem, majd apránként, kanalanként hozzáadom a cukrot, és ismét keményre felverem. Ekkor állítom a vízgőz fölé, és addig verem, míg a kiemelt habverőn csúcsosan megáll a hab, illetve a habot ujjunkkal melegnek érezzük.
A habot rásimítom a citromkrémre, kanállal lágy csúcsokat alakítok ki, majd szakácsfáklyával megpirítom.
Frissen elkészítve tálalom. Vízbe mártott éles késsel szeletelem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: