Anna konyhája

Teljes kiőrlésű kenyér

 dsc03306.JPG

Hozzávalók:

  1. 30 dkg öregtészta,
  2. 20 dkg liszt,
  3. 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
  4. 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  5. 3 ek olaj,
  6. 3 ek natur joghurt,
  7. 2 tk só,
  8. 1 tk méz,
  9. 2,5 dkg friss élesztő,
  10. kb 3 dl langyos víz,

Elkészítése:

A hűtőben tartott öreg tésztámból kivettem 30 dkg-t, és szobahőmérsékleten hagytam, hogy felvegye a konyhám hőmérsékletét.

Hozzáadtam a többi hozzávalót, a közepébe morzsoltam az élesztőt, ráfolyattam a mézet, és egy kevés vízzel felfuttattam. A többi langyos vízzel feszes, rugalmas tésztát dagasztottam. Kelesztőtálban 2 órát kelesztettem.

Enyhén lisztezett felületre borítottam, enyhén kinyomkodtam, a közepe felé visszahajtogattam, majd megfordítottam, és kigömbölyítettem,  kerek gombóccá formáztam.

Belisztezett kenyérruhával bélelt kenyereskosárba helyeztem, és letakarva addig pihentettem, amíg a sütő 220 °C-ra előmelegedett.

A sütő bekapcsolásával párhuzamosan egy fedeles kacsasütő vasedényt is betettem a sütőbe.

A megkelt kenyeret belefordítottam a felmelegedett vasedénybe , a kenyér tetején éles pengével bemetszéseket ejtettem, vízzel bespricceltem, és lefedve a sütőbe tettem.

Kb 50-60 percig sütöttem. 40 perc után a tetőt levettem, és hagytam megpirulni a tetejét.

 Végül ferde bemetszést ejtettem a felületükön, vízzel bespricceltem, és vízgőzös sütőben 20-25 perc alatt piros-ropogósra sütöttem.

dsc03305.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!