Hozzávalók:
- 30 dkg öregtészta,
- 20 dkg liszt,
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 3 ek olaj,
- 3 ek natur joghurt,
- 2 tk só,
- 1 tk méz,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- kb 3 dl langyos víz,
Elkészítése:
A hűtőben tartott öreg tésztámból kivettem 30 dkg-t, és szobahőmérsékleten hagytam, hogy felvegye a konyhám hőmérsékletét.
Hozzáadtam a többi hozzávalót, a közepébe morzsoltam az élesztőt, ráfolyattam a mézet, és egy kevés vízzel felfuttattam. A többi langyos vízzel feszes, rugalmas tésztát dagasztottam. Kelesztőtálban 2 órát kelesztettem.
Enyhén lisztezett felületre borítottam, enyhén kinyomkodtam, a közepe felé visszahajtogattam, majd megfordítottam, és kigömbölyítettem, kerek gombóccá formáztam.
Belisztezett kenyérruhával bélelt kenyereskosárba helyeztem, és letakarva addig pihentettem, amíg a sütő 220 °C-ra előmelegedett.
A sütő bekapcsolásával párhuzamosan egy fedeles kacsasütő vasedényt is betettem a sütőbe.
A megkelt kenyeret belefordítottam a felmelegedett vasedénybe , a kenyér tetején éles pengével bemetszéseket ejtettem, vízzel bespricceltem, és lefedve a sütőbe tettem.
Kb 50-60 percig sütöttem. 40 perc után a tetőt levettem, és hagytam megpirulni a tetejét.
Végül ferde bemetszést ejtettem a felületükön, vízzel bespricceltem, és vízgőzös sütőben 20-25 perc alatt piros-ropogósra sütöttem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: