Szezámmagos fonott koszorú

 

 Hozzávalók az öregtésztához:

  1. 50 dkg liszt,
  2. 1 dkg friss élesztő,
  3. 1/2 tk só,
  4. 3 dl langyos víz,

Az öregtészta elkészítése:

A hozzávalókat géppel alaposan összedolgozom, majd szoba hőmérsékleten hagyom egy éjszakára.

Másnap a szükséges mennyiséget kiveszem belőle. ( 20 dkg-t )

A többit átgyúrom. Egy tálat vékonyan olivaolajjal kikenek, beleforgatom a felesleges öregtésztát, és a hűtőbe teszem. Kb 1 hétig felhasználhatom.

A kenyér hozzávalói:

  1. 20 dkg öregtészta,
  2. 20 dkg liszt,
  3. 2 dl langyos víz,
  4. 1 dkg friss élesztő,

Az öregtésztát a többi hozzávalóval együtt géppel összedagasztom, és 5-6 órát pihentem. Végül hozzáadok még:

  1. 30 dkg liszt,
  2. 2 dkg olvasztott vaj,
  3. 2 tk só,
  4. 0,5 dl langyos víz,
  5. 0,5 dl langyos tej,

Elkészítése:

A pihentetett tésztához hozzádagasztom a többi hozzávalót, majd hagyom a duplájára kelni.

Lisztezett felületre borítom, és 16 egyenlő részre vágom. Mindegyikből ujjnyi vastag rudat sodrok, és 2-2-t simán összesodrok, a két végét összecsípem, és karikára formázom. Letakarva fél órát pihentetem.

Egy pohárba 1 dl langyos vízben feloldok 2 ek cukrot. Egy lapos tányérba szezámmagot öntök.

A megkelt koszorúk tetejére egy ecsettel cukros vizet kenek, majd belefordítom a szezámmagba. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, fél órát pihentetem.

A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, az aljába vizet teszek egy tálba. 20-25 perc alatt készre sütöm őket.

Rácson hagyom kihűlni.

 

Az eredeti receptet itt találtam.

 
 
Címkék: , , ,
Tovább a blogra »