Pikáns fríz keksz

 

Hozzávalók:

  1. 8 dkg vaj,
  2. 5 dkg cukor,
  3. csipet só,
  4. 1 késhegynyi reszelt szerecsendió,
  5. 1 ek reszelt narancshéj, (vagy szárított, pirított… )
  6. 1 tojássárgája + a fehérje,
  7. 12,5 dkg liszt,
  8. 1/2 csésze pirított, cukrozott narancshéj,

Elkészítése:

3-4 bio narancs héját nagyon alapos mosás után vékonyra levágom, és felaprítom.

1-2 ek cukorral megszórom, majd folyamatos keverés mellett megpirítom, ráolvasztom a cukrot.

Félreteszem hűlni, száradni. Nagyon sokáig eláll, bármikor felhasználható. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle.

1 evőkanálnyit apróra darálok, ez megy a süteménybe, a többit durvára darálom, ez lesz a külső burok.

A vajat összekeverem a cukorral, a sóval, a szerecsendióval, a narancshéjjal, és 1 tojás sárgájával, majd beledolgozom az átszitált lisztet. Ebből az omlós tésztából egy 4 cm átmérőjű rudat formálok, majd fóliába csomagolom, és 1-2 órára a mélyhűtőbe teszem.

A lehűlt tésztát lekenem a tojásfehérjével, amit előtte egy villával fellazítok.

Egyenletesen a fóliára szórom a durvára aprított cukrozott narancshéjat, és beleforgatom a tésztahengert.

Kb 0,5 cm vastag szeletekre vágom a tésztarudat, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom.

180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig, aranysárgára sütöm. 5 percig a tepsiben hagyom hűlni, majd  széles pengéjű késsel tortarácsra szedem teljes kihűlésig.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »