Teljes kiőrlésű vágott zsemle

Hozzávalók:

  1. 40 dkg kenyérliszt,
  2. 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  3. 2 ek búzacsíra,
  4. 2 ek zabkorpa,
  5. 1 ek méz,
  6. 2,5 dkg friss élesztő,
  7. 3 ek joghurt,
  8. 1 db tojás,
  9. 2 ek olaj,
  10.  1 kk aszkorbinsav,
  11. 1,5 tk só,
  12. Kb 4 dl langyos víz,

Elkészítése:

A kelesztőtálba teszem, és összekeverem a liszteket, a búzacsírát, és a korpát . Közepébe morzsolom az élesztőt, és mézzel, és 2 dl langyos vízzel kovászt készítek.Letakarom, és meleg helyen tartom.

Megsózom, hozzáöntöm az olajat, a joghurtot és a többi langyos vízzel dagasztani kezdem, amíg sima, hólyagos tésztát kapok, ami már nem ragad az edény falához. Meggömbölyítem, belisztezem a felületét, lezárom a kelesztőtálat, és 60 percet szobahőmérsékleten kelni hagyom.

Ha megkelt, lisztezett felületre borítom, és 12 db-ra osztom. Egyenként átgyúrom, meggömbölyítem őket, a tenyeremmel oldalról egy kicsit hosszúkásra formázom.  Letakarva 30 percet pihentetem.

Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 °C-ra. A sütőbe félig töltött vizes edényt teszek gőzölögni.

A zsemlék tetejét vízzel bespriccelem, és 20-25 perc alatt piros ropogósra sütöm. Félidőben a gőzölgő vizet eltávolítom. Rácson hagyom kihűlni.

Címkék: ,
Tovább a blogra »