Hozzávalók:
- 25dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 25 dkg fehér liszt,
- 2, 5 dl búzacsíra és zabkorpa vegyesen,
- 1 kk só,
- 2 dkg friss élesztő,
- 5 dl langyos víz,
Elkészítése.
A száraz összetevőket egy tálba összekeverem, belemorzsolom az élesztőt, és a langyos vízzel összekeverem. Lágy, ragadós tésztát kapok. 12 órát 20 °C-on ,letakarva pihentetem. Este bekevertem, reggel folytattam.
Lisztezett deszkára borítom, és lisztezett kézzel hajtogatom. Kívülről a közepe felé hajtogatom, körbe-körbe haladva, majd megfordítom, és 30 percet pihentetem.
Ismét hajtogatom, majd megformázom. Tönkölyliszttel behintem, éles pengével a felületét bemetszem, és letakarva pihentetem, amíg a sütő bemelegszik.
220 °C-ra kapcsolom a sütőt, egy fedeles jénai tálat vajjal alaposan kikenek, és a még hideg sütőbe teszem. Amikor a jénai tál átmelegedett, kiveszem , és körbefolyatom a jénai tál oldalán a forró vajat, majd a kenyértésztát beleteszem. Vízzel lepermetezem a kenyeret és a sütőforma fedelének belső felületét is. Visszateszem a sütőbe és kb 60 percig lefedve sütöm, majd leveszem a tetejét, és kb 15 percig még sütöm, hogy kívülről is szép piros színt kapjon. Vízzel bespriccelem, és rácson hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: