Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 20 dkg teljeskiőrlésű liszt,
- 10 dkg zabkorpa,
- 2 ek zabpehely,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 ek méz,
- 4-4,5 dl langyos víz,
- só,
- 2 ek olaj,
Elkészítése:
A liszteket, a zabpelyhet, és a zabkorpát kelesztőtálba teszem, összekeverem. Közepébe morzsolom az élesztőt, rácsorgatom a mézet, és egy kevés langyos vízzel összekeverve, felfuttatom az élesztőt.
Hozzáöntöm az olajat, a sót , és a többi langyos vízzel simára keverem. Lefedem, és egy éjszakára a konyhapulton hagyom.
Másnap sima, feszes tésztát dagasztok, majd 1 órát szoba hőmérsékleten kelni hagyom.
Amikor duplájára kelt, lisztezett deszkára borítom, és ovális cipót formázok. Kevés liszttel beszórva, kenyérruhával letakarva, kelesztőkosárban duplájára kelesztem.
Közben a sütőt előmelegítem 200°C-ra, és vizet teszek a sütő aljába egy kis edénybe. A sütővel együtt egy fedeles tálat is felforrósítom.
A megkelt kenyeret a forró edénybe fordítom, és a sütőbe teszem. 20 perc után a vizet eltávolítom, a tálra a fedelet ráteszem. 20 percet sütöm fedél alatt, majd leveszem a tetőt, és még 10 percet pirítom a tetejét.
Rácsra teszem kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: