Hozzávalók a báránycombhoz.:
- 1,5 kg kicsontozott báránycomb,
- 2 ág kakukkfű levele,
- 2 ág rozmaring levele,
- 6-8 db bazsalikom levél,
- 3 db zsályalevél,
- 1 marék mentalevél,
- 6-8 gerezd fokhagyma,
- 1 dl olivaolaj,
- 1 citrom héja és leve,
- só,
- bors,
- 2-3 fej vöröshagyma,
Elkészítése:
A bazsalikomot, a mentát, a rozmaringot, a kakukkfűvet és a zsályát a fokhagymával , és az olivaolajjal együtt a fűszer-mozsárba teszem , és pépesre őrlöm, majd hozzákeverem a citromot is.
A kicsontozott báránycomb mindkét oldalát sózom, borsozom, majd alaposan beledörzsölöm a zöld fűszeres pácot. A hűtőbe teszem egy napra érlelődni. összetekerem, és hústűvel rögzítem, vagy hőálló zsineggel összekötözöm.
Egy hőálló, fedeles tál aljába a vöröshagymákat belekarikázom, és a húst ráhelyezem. A maradék zöld fűszeres olajat, és a fehérbort ráöntöm. Az edényt lefedem, és 160 °C-os sütőben, 1,5-2 óra hosszat puhára sütöm. Közben a pecsenyelével meglocsolom. Ha kész a comb tálalóedényre teszem, a hústűket vagy a zsineget eltávolítom. Egy pár percig pihentetem, majd éles késsel szeletelem.
A visszamaradt hagymás szaftot egy kisebb edénybe kiöntöm, felforrósítom,és botmixerrel pépesítem. 1 kk keményítőt kikeverek 1 ek tejföllel, a mártásból kiveszek pár kanálnyit, és hozzákeverem, majd a többi mártáshoz öntöm, és simára keverem. Külön mártásos kis tálban tálalom.
A zöldséges bulgurhoz:
- 20 dkg bulgur,
- 4 dl víz,
- 5-6 db paradicsom,
- 2 nagy kaliforniai paprika,
- 2 fej lila hagyma,
- 2 szál újhagyma,
- 3-4 db piros retek,
- 1/2 kígyóuborka,
- 1 ek olivaolaj,
- 1 citrom leve,
- só,
- bors,
Elkészítése:
Amíg a bárány sül, elkészítjük a köretet.
Egy szűrőbe teszem a bulgurt, és folyó víz alatt lemosom.
4 dl vizet felforralok, beleöntöm a bulgurt, sózom, borsozom, majd ismét felforralom. A tűzről leveszem, lefedem, és kb 20-25 percig pihentetem. Ezalatt megpuhul, és közben az összes vizet magába szívja.
A megtisztított zöldségeket apró kockákra vágom. Citromlevével meglocsolom, sózom.
Összeforgatom a forró bulgurral, olivaolajjal meglocsolom, és a felszeletelt bárányhússal tálalom. Mártást kínálok hozzá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: