Anna konyhája

Teljes kiőrlésű kenyér lenmagliszttel

 dsc02333.JPG

Boldogok a kenyérsütők !

Hozzávalók az öregtésztához:

  1. 30 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  2. 1,5 dl víz,
  3. 1 dkg friss élesztő

Elkészítése:

A hozzávalókat a kelesztő tálba teszem. Fakanállal gombóccá összedolgozom. A kenyértésztánál keményebb tésztát kell kapnom. Az edényt lefedem, és egy éjszakára, (10-12 óra) szoba hőmérsékleten hagyom. Ezalatt rendesen túlkel, majd összeesik.

További hozzávalók:

  1. az összes öregtészta,
  2. 15 dkg búzaliszt,
  3. 15 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  4. 10 dkg lenmagliszt,
  5. 5 dkg búzasikér,
  6. 2 kk só,
  7. 1 ek méz,
  8. 1,5 dkg friss élesztő,
  9. 2 ek olaj,
  10. 1 kk aszkorbinsav,
  11. kb 1,5 dl langyos víz,
  12. 1 dl langyos tej,
  13. 2 ek lenmag,

Elkészítése:

A tejet meglangyosítom 1 ek mézzel, belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom. Az öregtésztához hozzámérem a többi hozzávalót, hozzáöntöm az élesztős tejet, majd apránként hozzáadom a vizet. Géppel sima, feszes tésztát dagasztok 15-20 perc alatt. A fedeles tálat olajjal kikenem, a kenyeret beleforgatom, és kb 40-50 perc alatt a kenyeret a duplájára kelesztem.

A megkelt kenyeret a gyúródeszkára kiborítom, egy kicsit ellapítom, de a levegőt nem nyomom ki. A kenyeret két oldalról visszahajtogatva megformázom, megfordítom, és szilikonos sütőpapírra teszem. A kelesztő kosarat kenyérruhával kibélelek és a szilikonos sütőpapírral együtt a kenyeret beleteszem, a ruhával betakarom. Kb 40-50 percig ismét kelesztem.

A sütőbe teszem a fedeles sütőformámat, és a sütőt előmelegítem 230 °C-ra,

A megkelt kenyeret vízzel bespriccelem, lenmaggal beszórom, és éles pengével bemetszem. Az átforrósodott fedeles sütőedényt kiveszem, a kenyeret sütőpapírostól beleteszem, a fedőt ráteszem, és 25-30 percig 230 °C-on sütöm. A hőfokot 200 °_ra leveszem, és még kb 15 percig piros-ropogósra sütöm. Rácsra teszem kihűlni.

dsc02321.JPG

A megkelt tészta formázás előtt..

dsc02326.JPG

kel a kenyerem..

dsc02327.JPG

megkelt…mehet a sütőbe…

dsc02328.JPG

most sült ki…

dsc02335.JPG

jó étvágyat !

dsc02339.JPG

dsc02341.JPG

boldogok a kenyérsütők !

 

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!