Boldogok a kenyérsütők !
Hozzávalók az öregtésztához:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 1,5 dl víz,
- 1 dkg friss élesztő
Elkészítése:
A hozzávalókat a kelesztő tálba teszem. Fakanállal gombóccá összedolgozom. A kenyértésztánál keményebb tésztát kell kapnom. Az edényt lefedem, és egy éjszakára, (10-12 óra) szoba hőmérsékleten hagyom. Ezalatt rendesen túlkel, majd összeesik.
További hozzávalók:
- az összes öregtészta,
- 15 dkg búzaliszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 10 dkg lenmagliszt,
- 5 dkg búzasikér,
- 2 kk só,
- 1 ek méz,
- 1,5 dkg friss élesztő,
- 2 ek olaj,
- 1 kk aszkorbinsav,
- kb 1,5 dl langyos víz,
- 1 dl langyos tej,
- 2 ek lenmag,
Elkészítése:
A tejet meglangyosítom 1 ek mézzel, belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom. Az öregtésztához hozzámérem a többi hozzávalót, hozzáöntöm az élesztős tejet, majd apránként hozzáadom a vizet. Géppel sima, feszes tésztát dagasztok 15-20 perc alatt. A fedeles tálat olajjal kikenem, a kenyeret beleforgatom, és kb 40-50 perc alatt a kenyeret a duplájára kelesztem.
A megkelt kenyeret a gyúródeszkára kiborítom, egy kicsit ellapítom, de a levegőt nem nyomom ki. A kenyeret két oldalról visszahajtogatva megformázom, megfordítom, és szilikonos sütőpapírra teszem. A kelesztő kosarat kenyérruhával kibélelek és a szilikonos sütőpapírral együtt a kenyeret beleteszem, a ruhával betakarom. Kb 40-50 percig ismét kelesztem.
A sütőbe teszem a fedeles sütőformámat, és a sütőt előmelegítem 230 °C-ra,
A megkelt kenyeret vízzel bespriccelem, lenmaggal beszórom, és éles pengével bemetszem. Az átforrósodott fedeles sütőedényt kiveszem, a kenyeret sütőpapírostól beleteszem, a fedőt ráteszem, és 25-30 percig 230 °C-on sütöm. A hőfokot 200 °_ra leveszem, és még kb 15 percig piros-ropogósra sütöm. Rácsra teszem kihűlni.
A megkelt tészta formázás előtt..
kel a kenyerem..
megkelt…mehet a sütőbe…
most sült ki…
jó étvágyat !
boldogok a kenyérsütők !
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: