Anna konyhája

Hájas leveles tészta

dsc02299.JPG

Hozzávalók:

  1. 50 dkg lehártyázott, ledarált háj,
  2. 80 dkg liszt,
  3. só,
  4. 1 tojás,
  5. 1 ek ecet,
  6. 1 dl fehér száraz bor,
  7. 4-4,5 dl langyos víz,

Elkészítése:

A hájat 30 dkg liszttel jól eldogozom, gombóccá formázom, és a hűtőbe teszem.

A maradék lisztből a többi hozzávalóval rétestésztát készítek. A vizet fokozatosa adom hozzá, hiszen előre nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi vizet fog felvenni. Deszkán jól kidolgozom, lágy, de feszes, rugalmas tésztát kell készítenem.  15 percig pihentetem.

A tésztát vékonyra kinyújtom, és a hájas lisztet egy késsel kis darabokban a tésztára kenem. Nem nyomkodom, csak óvatosan elsimítom. A tésztát lazán felcsavarom, majd sodrófával kicsit meglapítom, és ismét vékonyra kisodrom. A maradék hájas lisztet rákenem, ismét felsodrom, és min. fél órát hideg helyen pihentetem.

A hájas tésztát kisodrom. Alulról, majd felülről visszahajtom három rétegűre, majd jobbról-balról is behajtogatom, így 6 réteget kapok. Ismét hideg helyen fél órát pihentetem. Ezt még 2x megismétlem.

Ha a tésztát azonnal nem használom fel, akkor a tésztát nem túl vékonyra elsodrom, 50 dkg-os darabokra osztom. Zsírpapírt terítek rá, majd a megfelelő méretűre összehajtom, fóliázom, és mélyhűtőbe rakom.

Bármikor finom, friss süti készíthető belőle, úgy mint : Krémes, túróval töltött burek, almarózsa, vajas túrós lepény, pizzás csavarka, croissant, sonkás csiga, sajtos szalagok, búr kifli, húsos-hagymás burek, 

dsc02295.JPG

a hájat a liszttel összedolgozom…

dsc02294.JPG

ruganyos, feszes rétestésztát készítek…

dsc02299.JPG

összesen 4x hajtogatom.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!