Hozzávalók:
- 50 dkg lehártyázott, ledarált háj,
- 80 dkg liszt,
- só,
- 1 tojás,
- 1 ek ecet,
- 1 dl fehér száraz bor,
- 4-4,5 dl langyos víz,
Elkészítése:
A hájat 30 dkg liszttel jól eldogozom, gombóccá formázom, és a hűtőbe teszem.
A maradék lisztből a többi hozzávalóval rétestésztát készítek. A vizet fokozatosa adom hozzá, hiszen előre nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi vizet fog felvenni. Deszkán jól kidolgozom, lágy, de feszes, rugalmas tésztát kell készítenem. 15 percig pihentetem.
A tésztát vékonyra kinyújtom, és a hájas lisztet egy késsel kis darabokban a tésztára kenem. Nem nyomkodom, csak óvatosan elsimítom. A tésztát lazán felcsavarom, majd sodrófával kicsit meglapítom, és ismét vékonyra kisodrom. A maradék hájas lisztet rákenem, ismét felsodrom, és min. fél órát hideg helyen pihentetem.
A hájas tésztát kisodrom. Alulról, majd felülről visszahajtom három rétegűre, majd jobbról-balról is behajtogatom, így 6 réteget kapok. Ismét hideg helyen fél órát pihentetem. Ezt még 2x megismétlem.
Ha a tésztát azonnal nem használom fel, akkor a tésztát nem túl vékonyra elsodrom, 50 dkg-os darabokra osztom. Zsírpapírt terítek rá, majd a megfelelő méretűre összehajtom, fóliázom, és mélyhűtőbe rakom.
Bármikor finom, friss süti készíthető belőle, úgy mint : Krémes, túróval töltött burek, almarózsa, vajas túrós lepény, pizzás csavarka, croissant, sonkás csiga, sajtos szalagok, búr kifli, húsos-hagymás burek,
a hájat a liszttel összedolgozom…
ruganyos, feszes rétestésztát készítek…
összesen 4x hajtogatom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: