Anna konyhája

Fűszeres gyökérkenyér teljes kiőrlésű lisztből

 dsc02278.JPG

 Hozzávalók:

  1. 30 dkg teljes kiőrléső liszt,
  2. 15 dkg sima liszt,
  3. 3 dkg búzasikér,
  4. 2,5 dkg friss élesztő,
  5. 2 tk só,
  6. olajban eltett szárított paprika és paradicsom felaprítva,
  7. 1-1 tk oregano és bazsalikom,
  8. 1 dl zsíros tejszín,
  9. 4 dl víz,

Elkészítése:

Már előző este egy kelesztő tálba kimérem a hozzávalókat, és összekeverem.Lefedem, és egy éjszakát hagyom kelni.

Másnap lisztezett deszkára kiborítom, meghajtogatom, lisztezem, pihentetem . Ezt addig ismétlem, amíg a megfelelő állagú kenyértésztát kapok. Az elején még ragacsos, nehezen kezelhető, de 2-3 hajtogatás után kisimul, feszessé válik. Ekkor hosszúkásra formázom, a tetejét liszttel beszórom, és egy sütőpapírra átteszem. Letakarva 1 órát kelesztem.

A sütőbe teszem a sütőtálat, majd bekapcsolom 220-230 °C-ra. Amikor megkelt a kenyér, ill. a sütő beforrósodott, kiveszem a sütőformát. A kenyeret mindkét végénél 3x-4x megtekerem, és a sütőpapírral együtt a formába teszem. Vízzel alaposan bespriccelem, majd lefedem, és 40-50 percre a sütőbe teszem. Félidőben a fedőt leveszem, a kenyeret vízzel bespriccelem, és leveszem a hőfokot 200 °C-ra.

20-25 perc múlva ellenőrzöm, ha szép piros, és kopog az alja, akkor jónak ítéltetik, és rácsra teszem hűlni.

dsc02284.JPG

dsc02274.JPG

dsc02272.JPG

 

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!