Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrléső liszt,
- 15 dkg sima liszt,
- 3 dkg búzasikér,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 2 tk só,
- olajban eltett szárított paprika és paradicsom felaprítva,
- 1-1 tk oregano és bazsalikom,
- 1 dl zsíros tejszín,
- 4 dl víz,
Elkészítése:
Már előző este egy kelesztő tálba kimérem a hozzávalókat, és összekeverem.Lefedem, és egy éjszakát hagyom kelni.
Másnap lisztezett deszkára kiborítom, meghajtogatom, lisztezem, pihentetem . Ezt addig ismétlem, amíg a megfelelő állagú kenyértésztát kapok. Az elején még ragacsos, nehezen kezelhető, de 2-3 hajtogatás után kisimul, feszessé válik. Ekkor hosszúkásra formázom, a tetejét liszttel beszórom, és egy sütőpapírra átteszem. Letakarva 1 órát kelesztem.
A sütőbe teszem a sütőtálat, majd bekapcsolom 220-230 °C-ra. Amikor megkelt a kenyér, ill. a sütő beforrósodott, kiveszem a sütőformát. A kenyeret mindkét végénél 3x-4x megtekerem, és a sütőpapírral együtt a formába teszem. Vízzel alaposan bespriccelem, majd lefedem, és 40-50 percre a sütőbe teszem. Félidőben a fedőt leveszem, a kenyeret vízzel bespriccelem, és leveszem a hőfokot 200 °C-ra.
20-25 perc múlva ellenőrzöm, ha szép piros, és kopog az alja, akkor jónak ítéltetik, és rácsra teszem hűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: