Túróval töltött burek

Hozzávalók:

  1. 50 dkg tehéntúró,
  2. 1 ek búzadara,
  3. 3 db tojás,
  4. 10 dkg cukor,
  5. csipet só,
  6. 2 ek vanília kivonat,
  7. 2 ek tejföl,
  8. 50 dkg leveles tészta, (hájból vagy margarinból)
  9. 1 tojás a lekenéshez.

Elkészítése:

A túrót átnyomom, cukrozom, ízesítem, majd hozzákeverem a búzadarát, a tojások sárgáját és a tejfölt. A hűtőben állni hagyom, legalább egy órát, hogy a dara megduzzadjon.  A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a túróhoz keverem.

A leveles tésztát 3 mm vékony, 65×44 cm-es téglalappá sodrom, és hosszában 4 részre vágom.

Mindegyik csík közepére túrókrémet teszek. Egy tojást felütök, és a  töltelék mellett a tészta egyik oldalát tojással bekenem. A töltelék felett a tésztát egymásra hajtom, a tojás remekül összeragasztja őket.

Egy 28 cm-es átmérőjű, kerek sütőformába csigavonalba feltekerem. Tojással a tetejét bekenem, és 200 °C-ra előmelegített sütőben piros-ropogósra sütöm. Ha kicsit meghűlt, vékonyan porcukrot szórok rá.

Egy-két evőkanál vízzel kikeverem a baracklekvárt, lassú tűzön felforrósítom, ( nem főzöm ! ) és a túrós burek mellé kínálom. 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »