Narancsos-tejszínhabos túrótorta

A nagypapa 89. szülinapjára a nagymama készítette !

Hozzávalók a kakaós piskótához:

  1. 4 tojás,
  2. 1 ek vanília aroma,
  3. 12 dkg cukor,
  4. 6 dkg liszt,
  5. 4 dkg keményítő,
  6. 4 dkg holland kakaópor.
  7. csipet só,

Elkészítése.

A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra keverem.

A tojásfehérjéket csipet só hozzáadásával kemény habbá verem. A tojássárgájából készült masszára halmozom a kemény habot, és keverőkanállal óvatosan beleforgatom. Rászórom a lisztet, a keményítőt és a kakaóport, és ezt is keverőkanállal beleforgatom. Semmiképp se géppel, mert összetörik a hab !

Sütőpapírral kibélelek egy 26 cm átmérőjű kapcsos torta formát, és a piskóta masszát belesimítom.

A 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb 20-25 perc alatt készre sütöm. Az első 15 percben nem szabad a sütőt kinyitni, mert a piskóta összeesik. 20 perc után tűpróbával ellenőrzöm. A sütőből kivéve még 10 percig hűlni hagyom a piskótát, majd kiemelem, és a sütőpapírt eltávolítom. Rácsra teszem teljes kihűlésig.

A krém hozzávalói:

  1. 50 dkg túró,
  2. csipet só,
  3. 15 dkg porcukor,
  4. 2 ek vanília aroma,
  5. 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj,
  6. 5 dl habtejszín,
  7. 2 csom habfixáló,
  8. 3 narancs

Elkészítése:

A túrót áttöröm, majd csipet sóval, a vajjal, és a cukorral habosra keverem.

A tejszínből a habfixálóval kemény habot verek, majd óvatosan a túrókrémhez keverem. Egy kevés tejszínhabot  hagyok a díszítéshez.

Összeállítás:

A kakaós piskótát a tálra teszem. A narancsokat megtisztítom. 2 db narancsot apró darabokra vágok.1 db narancsot cikkekre szedek.

A piskótára lazán, minden formai kötöttség nélkül ráhalmozom a túrós-tejszínes krémet úgy, hogy közben a narancs darabokat is rászórom. A krém tetejére rendezem a narancs cikkeket, közéjük tejszínhabot nyomok díszítésül.

Pár órára a hűtőbe teszem, majd azonnal tálalom. 🙂

 

 

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »