Anna konyhája

Farsangi fánk

 

Hozzávalók :

  1. 50 dkg liszt,
  2. 2 dkg élesztő,
  3. 2,5-3 dl langyos tej,
  4. só,
  5. 1 csom vaníliás cukor,
  6. 1 ek rum,
  7. 6 dkg olvasztott vaj,
  8. 2 db tojás,
  9. 3 ek cukor,
  10. olaj a sütéshez

Elkészítése:

A langyos, cukrozott tejben felfuttatom az élesztőt. A tojásokat szétválasztom, és a fehérjéket csipet sóval felverem.

A kelesztőtálba kimérem a lisztet, hozzáadom az olvasztott vajat, a tojások sárgáját, sót, vaníliát, és a rumot.A felfuttatott tejjel, és a tojáshabbal viszonylag lágyabb tésztát dagasztok.Mikor teljesen kisimult, hólyagossá vált, és elválik az edény oldalától, a tetejét liszttel behintem, és a lezárt fedelű kelesztőtálban kelesztem duplájára.

A megkelt fánk tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom. Sodrófával enyhén megsodrom, ujjnyi vastagra hagyva. Egy 8 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval határozott mozdulatokkal  fánkokat szaggatok. Igyekszem, hogy minél kevesebb leeső tészta maradjon. A nagy fánkok  közepéből még kiszaggatok egy 3,5 cm-es átmérőjű szaggatóval kisebb fánkokat. (ezt imádták mindig a gyerekek, és ez a mai napig megmaradt… ) A fánkokat ruhával letakarom, és fél órát pihentetem-kelesztem.

Amíg a fánkok kelnek az olajsütőben 160-170 °C-ra előmelegítem az olajat.A fánkokat fejjel lefelé teszem az olajba, és első fordításig lefedem. Fordítás után már fedő nélkül sütöm.

A megsült fánkokat papírszalvétán lecsöpögtetem, majd tálra teszem. Nagyon pici porcukrot kap a tetejére. Meglangyosított házi sárgabarack dzsemmel fogyasztjuk.

 dsc02094.JPG

apró fánkocskák a gyerekeknek… 🙂

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!