Hozzávalók :
- 50 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 2,5-3 dl langyos tej,
- só,
- 1 csom vaníliás cukor,
- 1 ek rum,
- 6 dkg olvasztott vaj,
- 2 db tojás,
- 3 ek cukor,
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
A langyos, cukrozott tejben felfuttatom az élesztőt. A tojásokat szétválasztom, és a fehérjéket csipet sóval felverem.
A kelesztőtálba kimérem a lisztet, hozzáadom az olvasztott vajat, a tojások sárgáját, sót, vaníliát, és a rumot.A felfuttatott tejjel, és a tojáshabbal viszonylag lágyabb tésztát dagasztok.Mikor teljesen kisimult, hólyagossá vált, és elválik az edény oldalától, a tetejét liszttel behintem, és a lezárt fedelű kelesztőtálban kelesztem duplájára.
A megkelt fánk tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom. Sodrófával enyhén megsodrom, ujjnyi vastagra hagyva. Egy 8 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval határozott mozdulatokkal fánkokat szaggatok. Igyekszem, hogy minél kevesebb leeső tészta maradjon. A nagy fánkok közepéből még kiszaggatok egy 3,5 cm-es átmérőjű szaggatóval kisebb fánkokat. (ezt imádták mindig a gyerekek, és ez a mai napig megmaradt… ) A fánkokat ruhával letakarom, és fél órát pihentetem-kelesztem.
Amíg a fánkok kelnek az olajsütőben 160-170 °C-ra előmelegítem az olajat.A fánkokat fejjel lefelé teszem az olajba, és első fordításig lefedem. Fordítás után már fedő nélkül sütöm.
A megsült fánkokat papírszalvétán lecsöpögtetem, majd tálra teszem. Nagyon pici porcukrot kap a tetejére. Meglangyosított házi sárgabarack dzsemmel fogyasztjuk.
apró fánkocskák a gyerekeknek… 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: