Anna konyhája

Feketeerdő trifle

dsc02138.JPG

Hozzávalók a tésztához:(3 tojásból kakaós piskóta )

  1. 3 tojás,
  2. 9 dkg cukor,
  3. 1 csom vaníliás cukor,
  4. 4 dkg liszt,
  5. 3 dkg étk. keményítő,
  6. 3 dkg holland kakaópor,
  7. csipet só,

Elkészítése.

A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra keverem.

A tojásfehérjéket csipet só hozzáadásával kemény habbá verem. A tojássárgájából készült masszára halmozom a kemény habot, és keverőkanállal óvatosan beleforgatom. Rászórom a lisztet, a keményítőt és a kakaóport, és ezt is keverőkanállal beleforgatom. Semmiképp se géppel, mert összetörik a hab !

Sütőpapírral kibélelek egy 12×31 cm-es őzgerinc formát, és a piskóta masszát belesimítom.

A 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb 20-25 perc alatt készre sütöm. Az első 15 percben nem szabad a sütőt kinyitni, mert a piskóta összeesik. 20 perc után tűpróbával ellenőrzöm. A sütőből kivéve még 10 percig hűlni hagyom a piskótát, majd kiemelem, és a sütőpapírt eltávolítom. Rácsra teszem teljes kihűlésig.

Ujjnyi szeletekre vágom és tovább harmadolom ,- így előkészítem a lerakáshoz.

Zselés meggyréteg hozzávalói:

  1. 1 üveg kimagozott, meggy befőtt,
  2. 2 ek étk kukorica keményítő,
  3. 1 kk őrölt fahéj,
  4. meggylikőr,

Elkészítése:

A meggy befőttet a levével együtt egy edénybe borítom. Ha elég édes cukrot nem teszek hozzá. A keményítőhöz keverem a fahéjat, és pár ek meggylével simára keverem. Hozzáadom a többi meggyhez, és pár percig főzöm, közben besűrűsödik. Félreteszem hűlni.

A vaníliás krém hozzávalói:

  1. 5 dl tej,
  2. 5 dkg liszt,
  3. 10 dkg cukor,
  4. 2 db tojás,
  5. 1/2 rúd vanília,
  6. 1,5 dl tejszín,
  7. habfixáló,

Elkészítése:

A krémhez 3 deci tejet, a lisztet és a vaníliarúd kikapart belsejét összekeverem, és folyamatos keverés mellett felmelegítem.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a  2 dl tejet. Az egészet beleöntöm a felmelegített vaníliás tejbe, majd sűrűre főzöm. A krémet lehűtöm.

Amíg elhűl a krém, elkészítem a csoki mousse-t, és a végén keverem hozzájuk a keményre vert tejszínt.

A csoki mousse hozzávalói:

  1. 2 db tojás,
  2. 4 dkg cukor,
  3. 8 dkg étcsokoládé,
  4. 1 dl tejszín,
  5.  habfixáló,
  6. csipet só,

Elkészítése:

 A tojássárgájákat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a felolvasztott csokoládét is.

A tojásfehérjéket csipet sóval keményre verem, majd a csokis keverékhez keverem óvatosan.

A összes (2,5 dl ) habtejszínt 1 csomag habfixálóval kemény habbá verem, elfelezem, majd a felét óvatosan a vaníliás krémhez, a másik felét a habos csokis masszához keverem.

Összeállítás:

Egy nagy üvegtál aljába szórom a felkockázott piskóta felét. meggylikőrrel meglocsolom, majd a zselés meggyréteget elsimítom rajta,

Befedem a vaníliás krémmel, majd a maradék piskóta kockákat elrendezem a tetején. Meggylikőrrel ismét meglocsolom.

A tetejére öntöm a csokis mousset, és egy fóliával lefedve a hűtőbe teszem pár órára, de legjobb előtte nap elkészíteni.

Tálalás előtt még keményre felvert tejszínhabbal is díszíthetjük ! 🙂

dsc02107.JPG

a vaníliakrémre szórom a maradék piskótát…

dsc02109.JPG

a tetejére kerül a csoki mousse…

dsc02110.JPG

dsc02137.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!