Hozzávalók:
- 20 dkg tk. rozsliszt,
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 20 dkg fehér búzaliszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 ek méz,
- 1 dl tej + 2 dl langyos víz,
- 1 dl olaj,
- 1 tk só,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 1 tojássárgája,
Elkészítése:
A liszteket a kelesztőtálba teszem, közepébe mélyedést csinálok, és az élesztőt belemorzsolom. Mézet csorgatok rá, majd a langyos tejjel összekeverem, és az élesztőt felfuttatom.
Hozzáöntöm az olajat, megsózom, és apránként adagolva hozzá a langyos vizet, simára keverem. Majd dagasztógéppel sima, ruganyos tésztát dagasztok. Akkor jó, ha elválik az edény falától, és szép hólyagos lesz.
Ekkor a felületét liszttel behintem, a fedőt rápattintom, és legalább 1 órát kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, 12 egyenlő részre vágom. Mindegyik adagot meggömbölyítem, majd letakarva 1/2 órát pihentetem.
A szépen megkelt kis zsemléket oválisra sodrom. az alsó felét olvasztott vajjal bekenem, a felső felén egymással párhuzamos bevágásokat ejtek úgy, hogy a tésztát nem vágom végig. A vajazott végétől kezdve feltekerem úgy, hogy a vége alulra kerüljön. Kifli formára hajtom, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Egy nagy sütőlemezre mind egyszerre ráfért. A tetejüket tojássárgájával lekentem, és amíg a sütő bemelegedett, addig pihentek.
180 °C-on, légkeverésen szép pirosra sütöttem. Rácsra szedtem kihűlni.
Kenyér helyettesítőnek szántam, de önmagában is sikere volt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: