Hozzávalók:
Öreg tésztához:
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 2,5 dl víz,
- 3 dkg élesztő,
Elkészítése:
A kelesztőtálba teszem a lisztet, hozzámorzsolom az élesztőt, ráöntöm a vizet, és alaposan kidolgozom. Ruhával letakarom, és másnap reggelig szobahőmérsékleten hagyom.
A további hozzávalók:
- 20 dkg liszt,
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 2 tk só,
- 2 ek burgonya pehely,
- 3 ek olaj,
- 1,5 dl tej,
- 1 dl víz,
- 1 dkg élesztő,
- 2-2 ek mák, lenmag,
Elkészítése:
A kelesztőtálba lévő öreg tésztához hozzámérem a liszteket és a pelyhet, megsózom, a közepébe morzsolom az élesztőt, és rászórom a magokat. Hozzáöntöm a tejet, a lisztet, az olajat, és kézzel összeállítom, majd géppel alaposan kidagasztom. Mikor szépen kisimult, felhólyagosodott, liszttel behintem, a fedelet rászorítom, és 1 órát kelni hagyom.
Mikor duplájára kelt, lisztezett felületre borítom, és négy részre veszem. Egyenként rúddá sodrom őket. A végüknél összefogom, és négyes fonással összefonom.
220 °C-ra előmelegítem a sütőt, és egy edénybe vizet teszek a gőzképződés érdekében. 10 perc után leveszem a hőfokot 200 °-ra, és kiveszem a vizes edényt. Még 40-50 percet sütöm, majd rácsra teszem hűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: