Sokmagvas teljes kiőrlésű rozsos kenyér

 

Hozzávalók:

  1. 40 dkg liszt,
  2. 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  3. 15 dkg rozsliszt,
  4. 5 dkg tönkölykorpa,
  5. 2 ek olaj,
  6. 1.1ek len,-napraforgó,-és tökmag,
  7. 2,5 dkg élesztő,
  8. 1 ek méz,
  9. 2 tk só,

Elkészítése.

A liszteket és a korpát a kelesztőtálba kimérem, közepébe morzsolom az élesztőt, mézet csorgatok rá, majd langyos vízzel felfuttatom az élesztőt.

Megsózom, hozzáöntöm az olajat, rászórom a magokat, és langyos víz fokozatos hozzáadásával összekeverem. Dagasztógéppel folytatom tovább, és sima, feszes tésztát dagasztok. Letakarva 1 órát kelesztem.

Lisztezett felületre borítom, kézzel ellapítom, majd a szélétől a közepe felé hajtogatva a tésztát alaposan átgyúrom, gömbölyítem. Meglisztezem, letakarom, és 1/2 órát pihentetem, kelesztem.

Pontosan addig, amíg a sütő 230 °C-ra bemelegszik. Az aljába vizet rakok.

A kenyér közepén éles pengével bevágást ejtek, vízzel bespriccelem, és a forró sütőbe teszem. 20 perc után a hőfokot 200 °C-ra leveszem, a vizes tálat kiemelem. Tovább sütöm még 30 percet. Ha szükséges  sütőpapírral a tetejét letakarom.

Kivéve rácsra teszem és hagyom kihűlni.

Címkék: ,
Tovább a blogra »