Hozzávalók:
- 40 dkg liszt,
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 15 dkg rozsliszt,
- 5 dkg tönkölykorpa,
- 2 ek olaj,
- 1.1ek len,-napraforgó,-és tökmag,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 ek méz,
- 2 tk só,
Elkészítése.
A liszteket és a korpát a kelesztőtálba kimérem, közepébe morzsolom az élesztőt, mézet csorgatok rá, majd langyos vízzel felfuttatom az élesztőt.
Megsózom, hozzáöntöm az olajat, rászórom a magokat, és langyos víz fokozatos hozzáadásával összekeverem. Dagasztógéppel folytatom tovább, és sima, feszes tésztát dagasztok. Letakarva 1 órát kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, kézzel ellapítom, majd a szélétől a közepe felé hajtogatva a tésztát alaposan átgyúrom, gömbölyítem. Meglisztezem, letakarom, és 1/2 órát pihentetem, kelesztem.
Pontosan addig, amíg a sütő 230 °C-ra bemelegszik. Az aljába vizet rakok.
A kenyér közepén éles pengével bevágást ejtek, vízzel bespriccelem, és a forró sütőbe teszem. 20 perc után a hőfokot 200 °C-ra leveszem, a vizes tálat kiemelem. Tovább sütöm még 30 percet. Ha szükséges sütőpapírral a tetejét letakarom.
Kivéve rácsra teszem és hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: