Hozzávalók 6 db-hoz:
- 20 dkg finomliszt,
- 10 dkg rétesliszt,
- 1 kk só,
- 1 kk cukor,
- 1 ek olaj,
- 1,5 dkg élesztő,
- langyos víz a dagasztáshoz
Elkészítése:
A lisztet keverőtálba mérem, közepébe morzsolom az élesztőt, cukrot hintek rá, és egy kevés langyos vízzel felfuttatom.
Megsózom, olajat öntök hozzá, majd annyi vízzel keverem össze, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Dagasztógéppel sima, rugalmas tésztát dagasztok, majd a tetejét liszttel behintem, a fedőt ráteszem, és legalább egy órát kelni hagyom.
Mikor duplájára megkelt, lisztezett deszkára borítom, és 6 egyenlő részre vágom. Mindegyik darabból kerek kis gombócokat gömbölyítek, ruhával letakarom, és egy fél órát kelni hagyom.
Közben a sütőt 250 °C-ra előmelegítem. A kis zsemléket 10-12 cm átmérőjű, kb 1/2 cm vastag, kerek lapokká sodrom.
A lapokat a sütőrácsra teszem ( 3 db-t egyszerre ), és a forró sütő legalsó sínjére betolom. 4 percet sütöm, majd a rácsot kihúzom, és anélkül, hogy kivenném, ( kézzel, vagy grill csipesszel ) megfordítom. Még 2 percet sütöm, majd a ráccsal együtt kiveszem, és a kész lapokat lecsúsztatom róla.
Helycsere, és rádobom a visszalévő 3 lapot, mehetnek a sütőbe újabb 6 percre !
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: