Hozzávalók:
- 20 dkg köles,
- 4 dl víz,
- 4 dl tej,
- pici só,
- 1/2 citrom reszelt héja,
- 2 csom vaníliás cukor,
- 4 db tojás,
- 5-6 ek olaj,
Elkészítése:
A kölest 2-3 vízben megmosom. Egy lábasba öntöm a vízzel és a tejjel együtt. Megsózom, és alacsony hőfokon, lefedve addig párolom, amíg a folyadékot be nem szívja, és ezzel együtt meg nem dagad. Lehűtöm, villával szétmorzsolom, ha netán összeállna.
Hozzáadom a tojások sárgáját, a vaníliát, és a citromhéjat.
Közben a tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, majd a lehűlt köleshez óvatosan, lazán hozzákeverem.
Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, és a habos kölest beleöntöm. Pár másodpercig hagyom, majd lapáttal addig kevergetem, amíg zsenge, morzsalékossá válik. Kiszárítani nem szabad. A tűzről leveszem, lefedem, és gőzében hagyom pár percig, majd tálalom. A tányéron pici porcukorral meghintem. Házi sárgabarack dzsemmel tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: